Filosofia:radikaali paha

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

radikaali paha

radikaali paha
Definition Arenditilla absoluuttinen paha, joka ei ole johdettavissa mistään inhimillisesti ajateltavissa olevasta motiivista
Explanation Hannah Arendt (1906-1975) esitti teoksessaan The Origins of Totalitarianism (1951) käsitteen radikaali paha. Se on absoluuttinen paha, jota ei johtaa mistään ajateltavissa olevasta inhimillisestä motiivista. Se on pahaa itsensä vuoksi juuri sen vuoksi ettei sille voi löytää mitään rationaalista syytä.
Arendt käytti myös termiä banaali paha teoksessaan Eichmann in Israel (1963). Myös banaalin pahan kohdalla tunnusomainen piirre on rationaalisen syyn puuttuminen. Arendt ei erottanut näitä kahta pahaa selvästi toisistaan, mutta banaali paha näyttää olevan edelleenkehitelty versio radikaalista pahasta. Suurin ero vaikuttaa olevan se, että banaali paha on vähemmän aktiivista kuin radikaali paha, joka tarkoittaa kategorisen imperatiivin tietoista rikkomista. Banaali paha on pikemminkin mielikuvituksen puutetta, ja ehkä sen vuoksi luennoillaan Arendt on käyttänyt siitä myös juurettoman pahan nimitystä.
Arendt korostaa, että myös banaali paha on rangaistavaa, kuten natsijohtaja Eichmannin tapauksessa. Vastuu ei riipu motiiveista ja Arendt erottaa henkilökohtaisen ja poliittisen vastuun toisistaan. Poliittinen vastuu on vastuuta, jota yksilö kantaa tietyn ryhmän tai yhteisön jäsenenä riippumatta siitä, mitä hän on itse tehnyt.

Equivalents

radical evilenglanti

Related Concepts

Sources

ReuterM2010

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.08.2019: Filosofia:radikaali paha. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:radikaali paha.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →