Filosofia:predikaattilogiikka

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

predikaattilogiikka

predikaattilogiikka
Definition klassisen logiikan toinen ja lauselogiikan sisältävä logiikka, joka antaa myös lauselogiikan atomilauseille loogisen rakenteen
Explanation Predikaattilogiikka syntyi kun aristotelisen yksipaikkaisen predikaattikäsityksen lisäksi altettiin predikaateilla ilmaista myös relaatiokäsitteitä ja tähän yhdistettiin kvantifikaatioteoria. Predikaattilogiikan yksi ensimmäisiä systeeminrakentajia oli Gottlob Frege (1848-1925). Predikaattilogiikka eroaa lauselogiikasta siinä, että predikaattilogiikassa eritellään myös lauseiden sisäistä loogista rakennetta. Predikaattilogiikan kielen loogisiin vakioihin kuuluu lauselogiikan konnektiivien lisäksi kvanttoreita, jotka vastaavat arkikielen ilmaisuja "on olemassa x" ja "jokainen x". Predikaattilogiikan ilmaisuvoima on huomattavasti laajempi kuin pelkän lauselogiikan ja merkittävä osa tieteellisistä teorioista voidaan ilmaista sen avulla. Ensimmäisen kertaluokan predikaattilogiikassa on vain yksilömuuttujia ja kvantifiointi koskee ainoastaan yksilöitä. Toisen ja useamman kertaluokan predikaattilogiikat sisältävät myös predikaattimuuttujia, joiden yli voidaan kvantifioida.

Related Concepts

Sources

NiiniluotoI2015, Logos2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.08.2019: Filosofia:predikaattilogiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:predikaattilogiikka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →