Filosofia:objekti

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

objekti

objekti
Määritelmä
1. jokin ihmismielen ulkoinen kohde tai kappale
2. teon tai toiminnan kohde
Selite Objektit voivat olla joko fysiikan kohteita (esim. kivet) tai fiktioita (esimerkiksi Aku Ankka). Fyysisistä objekteista poiketen abstraktit objektit eivät ole spatiotemporaalisia. Jälkimmäisistä esimerkkejä ovat intentionaaliset objektit, jotka ovat mentaalisia tiloja (esimerkiksi toivo). Ontologiassa objekteja on pidetty perustavanlaatuisina yksikköinä, vaikka viimeaikaisessa tutkimuksessa on usein suosittu tapahtumia objektien sijaan.
Varhaisfilosofiassaan Ludwig Wittgenstein (1889-1951) piti objekteja asiantilojen tai atomisten faktojen rakenneosina, maailmansubstanssin muodostajina. Wittgensteinin mukaan objektit ovat yksinkertaisia ja muuttumattomia, vain monimutkaisten objektien yhdistelmät ja toisistaan eroamiset muuttuvat. Siten objektit ovat samankaltaisia kuin atomit antiikin atomismissa. Objekteja voidaan Wittgensteinin teoriassa verrata myös yksinkertaisiin termeihin, joista muodostetaan väitelauseita ja ne voidaan löytää loogisen analyysin kautta.
Lisätiedot lat. obiectum

Vieraskieliset vastineet

objectenglanti
objetranska
objektruotsi
Objektsaksa

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

KeinänenJVadenT2011, BunninNYuJ2004

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.03.2019: Filosofia:objekti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:objekti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →