Filosofia:kartesiolaisuus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kartesiolaisuus

kartesiolaisuus
Definition
1. filosofian koulukunta 1600-luvulla, joka pohjasi René Descartesin filosofiaan
2. Descartesin filosofiaan liittyvät piirteet
Explanation Kartesiolaisuudesta on puhuttu kahdessa mielessä. Ensinnäkin kartesiolaisuus oli René Descartesin (1596-1650) perustama koulukunta, johon kuuluivat monet eri alan filosofit ja tieteilijät, joiden näkemykset saattoivat kuitenkin poiketa selvästi oppi-isänsä näkemyksistä. Yksi näistä oli Henri le Roy (Regius) (1598-1679), joka oli aluksi kartesiolainen, mutta ymmärsi Descartesin opit väärin ja riitauduttuaan tämän kanssa alkoi opettaa Descartesia vastaan. Muiksi kartesiolaisiksi luetaan yleensä esimerkiksi Antoine Arnauld (1612-1694) ja Nicolas Malebranche (1638-1715), jotka omaksuivat kartesiolaiset opit, mutta kehittivät niitä omaan suuntaansa.
Toisessa mielessä kartesiolaisuudesta on puhuttu tietyntyylisenä filosofisena lähestymistapana, joka on edelleen selvästi läsnä nykyfilosofiassa. Tärkein nykyfilosofian kartesiolainen piirre on sitoutuminen jyrkkään eron mielen ja ruumiin välillä.

Equivalents

Cartesianismenglanti

Related Concepts

Sources

SaarinenE1999

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.09.2019: Filosofia:kartesiolaisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:kartesiolaisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →