Filosofia:itsemurha

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

itsemurha

itsemurha
Definition oman elämän päättäminen vapaaehtoisesti ja tarkoituksellisesti
Explanation Itsemurha on tarkoituksellinen itsetuho, joka on erotettava oman henkensä uhraamisesta jonkin päämäärän saavuttamiseksi tai uhkarohkeaan tekoon ryhtymisestä oman henkensä kustannuksella. Filosofiassa itsemurha on kiinnostanut ajattelijoita antiikista lähtien ja Platon (427-347 eaa.) ja Aristoteles (384-322 eaa.) keskustelivat siitä onko itsemurha moraalisesti oikeutettu vai ei. Yhden näkemyksen mukaan itsemurhan tukisi olla moraalisesti paheksuttavaa elämän jumalallisuuden perusteella (itsemurha on rikos elämän antanutta Jumalaa vastaan) tai siksi, että se tuottaa harmia läheisille tai yhteisölle. Toisen katsannon mukaan yksilöllä tulee olla oikeus oman elämän päättämiseen (jotkut stoalaiset filosofit). Monet filosofit ovat ottaneet kantaa aiheeseen - esimerkiksi Tuomas Akvinolainen (1225-1274) ja Immanuel Kant (1724-1804) argumentoivat itsemurhaa vastaan kun taas David Hume (1711-1776) suhtautui siihen suvaitsevasti. Baruch Spinozan (1632-1677) mukaan itsemurhan ajattelmista tulee välttää sen elinvoimaa vähentävän vaikutuksen vuoksi.
Nämä eri näkemykset johtavat kiistaan siitä tulee itsemurhaa suunnittelevan toimiin puuttua. Jos itsemurha on epämoraalinen, meillä on velvollisuus estää se. Jos se taas on moraalisesti sallittava, asiaan puuttuminen on paternalistinen sekaantuminen joka loukkaa moraaliagentin oikeuksia. Nykyisessä soveltavassa etiikassa itsemurhasta on keskusteltu usein yhteydessä eutanasiaan.

Equivalents

suicideenglanti
suicidioespanja
suicidioportugali
suicideranska
självmordruotsi
Freitodsaksa
enese-tappviro

Related Concepts

Sources

BunninNYuJ2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.10.2019: Filosofia:itsemurha. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:itsemurha.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →