Filosofia:indifferenssi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

indifferenssi

indifferenssi
Definition eri vaihtoehtojen samantekevyys
Explanation Kyseessä on indifferenssi kun ei osata tai pystytä valitsemaan eri vaihtoehtojen välillä. Useimmissa tapauksissa kyse on tahdon kykenemättömyydestä toimia. Tässä tapauksessa tilanne voidaan nähdä vapauden tai tiedon puutteena.[1]Indifferenssi voidaan myös ymmärtää tilanteena, jossa on kaksi yhtä todennäköistä vaihtoehtoa ja valinta niiden välillä on merkityksetön, mikä johtaa ristiriitaan.

Equivalents

indifferenceenglanti
indifferenzaitalia
indiferençaportugali
indifférenceranska
indifferensruotsi
indifferenzsaksa
indiferentsusviro

Related Concepts

Sources

BlackburnS1996

References

  1. Descartes kuvaa tilannetta neljännessä mietiskelyssä seuraavasti: "Mutta se samantekevyys, jonka koen silloin, kun mikään peruste ei paina minua enempää toisen kuin toisenkaan vaihtoehdon puolelle, on vapauden alin aste, eikä se osoita vapaudessa mitään perfektioita, vaan ainoastaan tiedon puutetta tai jotain negaatiota. Sillä jos aina näkisin selvästi, mikä on totta ja hyvää, en koskaan harkitsisi, mitä mieltä minun tulisi olla tai mitä päättää." (Descartes, Teokset II, Gaudeamus, Helsinki 2002, s. 61-62)

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.07.2019: Filosofia:indifferenssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:indifferenssi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →