Filosofia:ilmiö

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

ilmiö

ilmiö
Määritelmä kokemuksessa näyttäytyvä tai paljastuva asia tai olio
Selite Asiat ilmiöinä näyttäytyvät erilaisina kuin niiden teoreettiset aspektit, joiden perusteella ne määritellään. "Ilmiön pelastaminen" on sellaista teoretisointia, joka tekee oikeutta kohteelle ilmiönä. Tämänkaltainen yksinkertaistaminen herättää usein vastaväitteitä.
Immanuel Kantin (1724-1804) metafysiikassa ilmiöt ovat kokemuksen kohteita (fenomeeni) tai tapahtumia vastakohtana objekteille ja tapahtumille sellaisina kuin ne ovat itsessään (noumena). Edellisiä muovaavat kognitiiviset kategoriamme, jonka seurauksena asiat vaikuttavat olevan avaruudessa ja ajassa ja kausaalisessa vuorovaikutuksessa keskenään.
Fenomenologiassa (=oppi ilmiöistä) pyritään kohtaamaan ilmiöt suoraan, sellaisenaan. Siinä tarkastellaan sitä, miten todellisuus rakentuu tai konstituoituu tietoisuuden intentionaalisena korrelaattina, so. kokemuksellisesti mielekkäänä. Fenomenologia on kiinnostunut vain siitä havaintokokemuksen aspektista, joka on tietoisuudesta peräisin. Reaalisen objektin olemassaoloa ei kiistetä, mutta se sulkeistetaan.
Lisätiedot kr. fainomena

Vieraskieliset vastineet

phenomenonenglanti
fenómenoespanja
fenomenoitalia
fenómenoportugali
phénomèneranska
Phänomenesaksa
fenomenviro

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

BlackburnS1996, BackmanJHimankaJ2007, Logos2007

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.03.2019: Filosofia:ilmiö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:ilmiö.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →