Filosofia:ilmiö

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

ilmiö

ilmiö
Definition kokemuksessa näyttäytyvä tai paljastuva asia tai olio
Explanation Asiat ilmiöinä näyttäytyvät erilaisina kuin niiden teoreettiset aspektit, joiden perusteella ne määritellään. "Ilmiön pelastaminen" on sellaista teoretisointia, joka tekee oikeutta kohteelle ilmiönä. Tämänkaltainen yksinkertaistaminen herättää usein vastaväitteitä.
Immanuel Kantin (1724-1804) metafysiikassa ilmiöt ovat kokemuksen kohteita (fenomeeni) tai tapahtumia vastakohtana objekteille ja tapahtumille sellaisina kuin ne ovat itsessään (noumena). Edellisiä muovaavat kognitiiviset kategoriamme, jonka seurauksena asiat vaikuttavat olevan avaruudessa ja ajassa ja kausaalisessa vuorovaikutuksessa keskenään.
Fenomenologiassa (=oppi ilmiöistä) pyritään kohtaamaan ilmiöt suoraan, sellaisenaan. Siinä tarkastellaan sitä, miten todellisuus rakentuu tai konstituoituu tietoisuuden intentionaalisena korrelaattina, so. kokemuksellisesti mielekkäänä. Fenomenologia on kiinnostunut vain siitä havaintokokemuksen aspektista, joka on tietoisuudesta peräisin. Reaalisen objektin olemassaoloa ei kiistetä, mutta se sulkeistetaan.
Additional Information kr. fainomena

Equivalents

phenomenonenglanti
fenómenoespanja
fenomenoitalia
fenómenoportugali
phénomèneranska
Phänomenesaksa
fenomenviro

Related Concepts

Sources

BlackburnS1996, BackmanJHimankaJ2007, Logos2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.06.2019: Filosofia:ilmiö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:ilmiö.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →