Filosofia:humanismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

humanismi

humanismi
Definition inhimillisyyttä, ihmisarvoa, suvaitsevaisuutta, kriittisyyttä ja ihmisen mahdollisuuksia korostava ajattelu- ja elämäntapa sekä kulttuurivirtaus
Explanation Humanismi luottaa ihmisen kykyyn tietää yksilöllisesti mikä on hänelle parasta. Osin tästä syystä on olemassa hyvin monenlaisia humanismeja: ateistinen, buddhistinen, ekologinen, hindulainen, islamilainen, klassinen, kristillinen, marxilainen ja naturalistinen humanismi, joissa kaikissa tulkitaan humanismin perintöä erilaisten inhimillisten kokemusten ja erilaisten kulttuurillisten ympäristöjen pohjalta. Käsitteen vakiinnutti Friedrich Immanuel Niethammer 1800-luvun alussa, vaikka humanitas-käsitettä oli käyttänyt jo Marcus Tullius Cicero. 1900-luvulla Martin Heidegger (1889-1976) katsoi, että kaikki metafysiikka on perustavassa mielessä humanismia, sikäli kuin olevan totuuden ajattelu on ponnistelua ihmisen hyväksi.
Additional Information kr. filathropia; lat. humanitas

Equivalents

humanismenglanti
humanismoespanja
umanismoitalia
humanismoportugali
humanismeranska
humanismruotsi
Humanismsaksa
humanismviro

Related Concepts

Sources

SalonenT2008, BackmanJLuotoM2014

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.09.2019: Filosofia:humanismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:humanismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →