Filosofia:genealoginen metodi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

genealoginen metodi

genealoginen metodi
Määritelmä Nietzschellä ja Foucaultilla menetelmä, jonka tarkoitus on paljastaa historiallisten käsitteiden ja käytäntöjen todellinen luonne
Selite Genealoginen metodi on kriittinen väline, jolla voidaan analysoida ja purkaa diskursiivisia muodostelmia. Termin kehitti Friedrich Nietzsche (1844-1900), ja hän tarkoitti sillä metodia, jolla voi tutkia kristiilisen moraalin käsitteitä ja käytäntöjä (genealogia). Metodi ei kuitenkaan ole vain neutraalin historiallinen, vaan sen avulla voidaan paljastaa tutkimuskohteen triviaalit, satunnaiset ja joskus pahantahtoiset tarkoitukset ja vaikutukset.
Michel Foucaultin (1926-1984) teoksessa Tarkkailla ja rangaista (1975) metodi on keskeisellä sijalla. Hän yrittää siinä osoittaa, miten 'rikollisuuden' ympärille kerääntyneet käsitteet ja 'rikollisiksi' kutsuttujen ihmisten hallitsemistekniikat ovat muuttuneet ajan kuluessa. Vaikka yleensä menetelmien ajatellaan kehittyneen humaanimpaan suuntaan, Foucault väittää, että muutokset ovat pikemminkin organisoituneet uusien, entistä tehokkaampien sosiaalisen kontrollin muotojen kehittämisen ympärille. Foucault käytti samantapaista geneologista metodia teoksessaan Seksuaalisuuden historia (1976, 1984).

Vieraskieliset vastineet

genealogical methodenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

BagginiJFoslP2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Filosofia:genealoginen metodi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:genealoginen metodi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →