Filosofia:feministinen etiikka

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

feministinen etiikka

feministinen etiikka
Definition sukupuolisuuden ja sukupuoliroolien merkityksen tähdentämistä moraalin muotoutumisessa, eettisyyden kehittymisessä, sosiaalisuuden rakentumisessa ja sukupuolisen eriarvoisuuden jatkumisessa
Explanation Feministinen filosofia pyrkii tuomaan esille yleisiin ajattelutottumuksiin sisältyviä sukupuolisia sidonnaisuuksia ja hakee filosofian perustaksi ihmiskäsitystä, joka tekee oikeutta naiseudelle ja naisten asemalle. Moraalifilosofian perinteessä miehinen painotus näkyy feminismin mukaan pyrkimyksenä rationaalisiin sääntöihin ja ohjeisiin, mikä näkyy hyvin velvollisuus- ja seurausetiikassa. Rationaalisuutta pidetään perinteisessä etiikassa moraalisesti merkitsevänä asiana, ja ihmisten emotionaaliset, vaistonomaiset ja yksilölliset piirteet syrjäytetään. Esimerkiksi Carol Gilligan (1936-) on korostanut, että erilaiset oikeudenmukaisuuskäsitykset ovat vahvasti maskuliinisuuden vaikuttamia.
Feministinen etiikka korostaa rationaalisuuden sijaan yksilöllisten tunteiden ja herkkyyden merkitystä moraalisessa toiminnassa, samoin luonteen kehitystä kokonaisuutena. Monien sen edustajien mielestä hyve-etiikan kaltainen ajattelu ottaa tuollaiset asiat paremmin huomioon kuin etiikan perinnettä hallitsevat teoriat, joissa etiikka rakennetaan epäpersoonallisten periaatteiden perustalle.

Equivalents

feminist ethicsenglanti

Related Concepts

Sources

SalonenT2008, PietarinenJ2015, Logos2007, BagginiJFoslP2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.08.2019: Filosofia:feministinen etiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:feministinen etiikka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →