Filosofia:feministinen etiikka

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

feministinen etiikka

feministinen etiikka
Määritelmä sukupuolisuuden ja sukupuoliroolien merkityksen tähdentämistä moraalin muotoutumisessa, eettisyyden kehittymisessä, sosiaalisuuden rakentumisessa ja sukupuolisen eriarvoisuuden jatkumisessa
Selite Feministinen filosofia pyrkii tuomaan esille yleisiin ajattelutottumuksiin sisältyviä sukupuolisia sidonnaisuuksia ja hakee filosofian perustaksi ihmiskäsitystä, joka tekee oikeutta naiseudelle ja naisten asemalle. Moraalifilosofian perinteessä miehinen painotus näkyy feminismin mukaan pyrkimyksenä rationaalisiin sääntöihin ja ohjeisiin, mikä näkyy hyvin velvollisuus- ja seurausetiikassa. Rationaalisuutta pidetään perinteisessä etiikassa moraalisesti merkitsevänä asiana, ja ihmisten emotionaaliset, vaistonomaiset ja yksilölliset piirteet syrjäytetään. Esimerkiksi Carol Gilligan (1936-) on korostanut, että erilaiset oikeudenmukaisuuskäsitykset ovat vahvasti maskuliinisuuden vaikuttamia.
Feministinen etiikka korostaa rationaalisuuden sijaan yksilöllisten tunteiden ja herkkyyden merkitystä moraalisessa toiminnassa, samoin luonteen kehitystä kokonaisuutena. Monien sen edustajien mielestä hyve-etiikan kaltainen ajattelu ottaa tuollaiset asiat paremmin huomioon kuin etiikan perinnettä hallitsevat teoriat, joissa etiikka rakennetaan epäpersoonallisten periaatteiden perustalle.

Vieraskieliset vastineet

feminist ethicsenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

SalonenT2008, PietarinenJ2015, Logos2007, BagginiJFoslP2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.03.2019: Filosofia:feministinen etiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:feministinen etiikka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →