Filosofia:esisokraatikot

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

esisokraatikot

esisokraatikot
Määritelmä yleisnimitys Sokratesta edeltäville filosofeille Antiikin Kreikassa
Selite Esisokraatikoiksi on sanottu Sokratesta edeltäviä filosofeja (n. 600-400 eaa.) Esisokraattisen ajattelun aikaan filosofian luonne ei ollut vielä selkiytynyt eikä kreikankielen sanaa "filosofia" vielä käytetty johdonmukaisella tavalla. Esisokraatikkoina tunnetaan käytännössä ne henkilöt joiden tekstejä on mukana Dielsin toimittamassa valikoimassa Fragmente der Vorsokratiker. Se sisältää meille säilyneitä tekstikatkelmia Sokratesta edeltävällä ajalta. Kokonaisia filosofisia teoksia meille ei ole säilynyt. Esisokraattiseen filosofian merkitys ei rajoitu siihen, että siinä luotiin peruslinjat, joiden varaan Sokrates, Platon ja Aristoteles saattoivat rakentaa. Monet myöhemmätkin filosofit ovat pitäneet juuri esisokraattisten ajattelijoiden, kuten Herakleitoksen, filosofista työtä kaikkein hedelmällisimpänä mitä historiasta löytyy.
Esisokraatikkojen filosofia oli pääosin luonnonfilosofiaa. Tunnetuimmat esisokraatikot olivat Thales, Anaximandros, Anaximenes, Pythagoras, Xenofanes, Herakleitos, Parmenides, Zenon Elealainen, Melissos, Empedokles, Anaxagoras, Alkmaion, Filolaos, Arkhytas, Kratylos, Protagoras, Gorgias, Trasymakhos, Prodikos, Hippias, Kritias, Leukippos ja Demokritos.

Vieraskieliset vastineet

pre-socraticsenglanti
Vorsokratikersaksa

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

KorkmanYrjönsuuri1998, SalonenT2008, SaarinenE1999

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.03.2019: Filosofia:esisokraatikot. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:esisokraatikot.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →