Filosofia:epistemologinen realismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

epistemologinen realismi | tietoteoreettinen realismi | episteeminen realismi

epistemologinen realismi
tietoteoreettinen realismi
episteeminen realismi
Definition ulkoiseen realismiin liittyvä tietoteoreettinen näkemys, jonka maailma on mielestä riippumaton ja että siitä voidaan saada tietoa.
Explanation Epistemologinen tai tietoteoreettinen realismi on näkemys, joka katsoo että maailma on riippumaton mielestä ja siitä voidaan saada luotettavaa tietoa. Tyypillinen realistinen kanta on klassinen empirismi, jossa ajateltiin, että todellisuudesta voidaan saada tietoa havaintojen kautta eli tieto perustuu kokemukseen.
On mahdollista olla ulkoinen tai ontologinen realisti mutta epistemologinen antirealisti esimerkiksi skeptisismissä, joka jakaa ontologisen realismin käsityksen mielestä riippumattoman todellisuuden olemassaolosta mutta katsoo, ettemme voi saada siitä tietoa.
Epistemologisen realismin vastakohta on idealismi, jonka mukaan todellisuus ei voi olla tietävästä subjektista täysin riippumaton. Tämä epistemologinen pyrkimys skeptisismin torjumiseen onkin ollut idealismin tärkeimpiä motivoivia voimia. Epistemologisen idealismin mukaan meillä voi kyllä olla tietoa todellisuudesta, mutta se on jollakin tavoin rakennettu tai luotu mielen, kielen ja käsitteiden avulla.
Immanuel Kant (1724-1804) yritti ylittää eron transsendentaalifilosofiassaan.

Equivalents

epistemological realismenglanti

Related Concepts

Sources

PihlströmS2014, Logos2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.06.2019: Filosofia:epistemologinen realismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:epistemologinen realismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →