Filosofia:elämismaailma

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

elämismaailma

elämismaailma
Definition Husserlilla näkemys siitä, että subjektiivinen, persoonallinen maailma on perustavin tapa katsoa maailmaa
Explanation Husserl vastustaa tieteellisen maailmankuvan ylivaltaa, ja katsoo, että tieteessä peruskysymykset, kuten inhimillisen olemassaolon mielekkyys tai mielettömyys, on jo lähtökohtaisesti suljettu pois tarkastelusta. Husserl ei aseta tieteen saavutuksia kysymyksenalaiseksi, mutta hänelle jokapäiväinen arkielämä eli elämismaailman on tärkeämpi ja eri tieteet käsittelevät ja jäsentävät tätä yhtä ainoaa todellisuutta eri menetelmien kautta. Husserlin mukaan on unohdettu, että tieteet vain käsittelevät todellisuutta, eivät luo sitä. Husserlin kritiikin kärki on nimenomaan naturalismissa - vaikka esimerkiksi kvarkkien avulla saadaan aikaan toimivia teorioita, ne kuitenkin perustuvat koettuun maailmaan eivätkä ole siitä erillisiä.
Abstraktioiden ja mallinnusten sijaan Husserl tutkii elämismaailmaa sellaisena kuin se meille kaikille jatkuvasti ilmenee. Fenomenologia tutkii elämismaailmaa suhteessa tietoisuuteen, vaikkakin se ei palaudu tietoisuuteen. Husserl vastusti luonnollista asennetta, jonka mukaan maailma on tietoisuuden perusta siinä mielessä että olemme tietoisia maailmasta koska maailma ja sen oliot ovat jo valmiiksi olemassa. Elämismaailman tarkasteluun fenomenologisesti tarvitaan fenomenologista reduktiota ja käsitystä historiallisista kehityskuluista. Husserlin mukaan ihmiset ovat teleologisesti suuntautuneita ja siten olemuksellisesti historiallisia olioita.
Additional Information
Lue Husserlista lisää Logos-ensyklopediasta!

Equivalents

Lebensweltsaksa

Related Concepts

Sources

SaarinenE2002, TaipaleJ2014, Logos2007, Moran2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.08.2019: Filosofia:elämismaailma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:elämismaailma.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →