Filosofia:diskursiivinen muodostelma

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

diskursiivinen muodostelma

diskursiivinen muodostelma
Definition Foucaultilla ajattelun ja toiminnan historialliset kerrostumat
Explanation Michel Foucault (1926-1984) on monissa teoksissaan käsitellyt diskursiivisia muodostelmia, jotka ovat ovat ajattelun ja toiminnan historiallisia kerrostumia. Ne ohjaavat elämäämme ja ajatteluamme monin eri tavoin huomaamattamme Foucaultin mukaan. Hänen mukaansa yksilön, inhimillisen toimijan ja hänen yksilöllisyytensä osuus ajattelussa ja toiminnassa on huomattavasti vähäisempi kuin yleensä ajatellaan. Tämä näkemys on ollut hyvin kiistanalainen, samoin kuin hänen väitteensä, että valtaa käytetään nimenomaan diskursiivisten muodostelmien kautta.
Foucault esittää, että 1600- ja 1700-luvuilla rationalisuuteen vedonneet sosiaaliset muodostelmat sulkivat niihin sopimattomat ulkopuolelleen hulluus-käsitteeseen vedoten. 1800-luvulla samaa käsitettä käytettiin lyömäaseena niitä vastaan, jotka eivät noudattaneet porvarillisen moraalin normeja. Samaan tapaan voidaan miettiä sellaisten valtaa käyttävien instituutioiden kuin perhe, nainen, siveys, koulu, kauneus, hyve ja totuus asemaa - toimivatko ne yhteiskunnallisen järjestyksen ja kontrollin välineinä? Sortavatko ne tai sulkevatko ne pois yksilöitä?

Related Concepts

Sources

BagginiJFoslP2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.2.2020: Filosofia:diskursiivinen muodostelma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:diskursiivinen muodostelma.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →