Filosofia:différance

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

différance | eroutuminen

différance
eroutuminen
Definition Derridalla ehto, joka sekä kirjoitetun että puhutun merkityksen tulee kestää epäonnistuessaan puhtaan, poissaolottoman läsnäolon saavuttamisessa
Explanation Jacques Derridan (1930-2000) dekonstruktiossa keskeinen termi on hänen teoksissaan määritelty eri tavoin. Hänen mukaansa différance ei ole sana tai käsite, vaan käsitteellisyyden mahdollisuus. Tästä huolimatta sillä on Derridan mukaan filosofinen historia erityisesti Hegelin filosofiassa, jossa se liittyy termiin Aufhebung, joka merkitsee käsiteiden transformoitumista ja tätä kautta historian edistymistä. Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, että Derridan mukaan différance tekee historian mahdolliseksi.
Derrida ei halua tehdä différancesta metafyysistä periaatetta, vaan pitää sitä ei-periaatteena. Silti sillä on hänen mukaansa kausaalista voimaa, sitä voidaan pitää eron tekevänä prosessina vaikka Derrida itse vastustaa tätä luonnehdintaa - hänen mukaansa termi ei ole sen enempää aktiivinen kuin passiivinenkaan. Différance on Derridan mukaan läsnä kaikessa, vaikkei se olekaan metafyysinen periaate. Sillä on paljon erilaisia merkityksiä, joita kaikkia ei voida ilmaista kielessä. Derridan mukaan différance ei ole teologinen termi - hänen mukaan dekonstruktio pyrkii pikemminkin sanomaan jotakin, jota ei voida ilmaista. Derridan dekonstruktio on silti noussut suosituksi nykyisissä teologisissa oppiaineissa.
Additional Information ks. différance myös kirjallisuudentutkimuksessa.

Equivalents

différanceranska

Related Concepts

Sources

BagginiJFoslP2013, Moran2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.06.2019: Filosofia:différance. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:différance.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →