Filosofia:deonttinen logiikka

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

deonttinen logiikka | normilogiikka

deonttinen logiikka
normilogiikka
Definition G. H. von Wrightin kehittämä formaalisen logiikan suuntaus, jossa tutkitaan käsitteitä saaminen, lupaukset, pitäminen, velvollisuudet tai pakollinen, kielletty ja sallittu
Explanation Deonttinen logiikka tai normilogiikka on looginen järjestelmä, joka pyrkii jäsentämään sellaisia pätevän päättelyn muotoj, jotka perustuvat normien erityisiin loogisiin ominaisuuksiin. Esimerkiksi siitä, että jokin on velvollisuutemme voidaan päätellä että se on sallittua suhteessa saman normijärjestelmään ("Minulla on velvollisuus osallistua kertausharjoituksiin, siis saan olla pois töistä"). Eräät päättelyperiaatteet hyväksytään osassa normilogiikan järjestelmistä, mutta ei kaikissa. Niin on laita siinä päättelyperiaatteessa, joka sallii päätelmän siitä, että jos jokin on velvollisuus, se on mahdollinen ("työ on saatava valmiiksi perjantaiksi, siis työ on mahdollista saada valmiiksi perjantaiksi").

Equivalents

deontic logicenglanti

Related Concepts

Sources

SalonenT2008, KorkmanYrjönsuuri1998

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.05.2019: Filosofia:deonttinen logiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:deonttinen logiikka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →