Filosofia:autenttisuus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

autenttisuus

autenttisuus
Määritelmä jokin asia riisuttuna epäaidoista aineksista
Selite Autenttisuus on nähty nykyisessä filosofiassa vieraantuneisuuden vastakohtana. Autenttinen on asia, joka on on riisuttu epäaidoista aineksista. Käsite on merkittävä eksistenssifilosofiassa ja erityisesti eksistentialismissa.
Filosofian historiassa termiä on käytetty ainakin kahdessa mielessä. Jean-Jaques Rousseau (1712-1778) katsoi, että kulttuurin kehitys on vääristänyt alkuperäisen, joka on hautautunut keinotekoisten sovinnaisuuksien alle. Alkuperäinen, yksinkertaiseen ja rauhanomaiseen elämään tyytyvä ihmisyys on vapautettava puhdistamalla inhimillinen kulttuuri turmelevasta teennäisyydestä. Søren Kierkegaard (1811-1855) erotti kolme olemisen tasoa: 1) esteettinen 2) eettinen 3) uskonnollinen. Vain uskonnollinen olemisen taso edustaa aitoa olemista, autenttista olemista. Muut ovat epäautenttista olemista, joihin useimmat ihmiset tyytyvät. Heidän elämäänsä ohjaavat pinnalliset nautinnonhalut (esteettinen taso) tai sovinnaiset tavat ja valmiit elämisen opit (eettinen taso). Autenttisuus edellyttää henkilökohtaista, sisäistä suhdetta olemiseen, joka avautuu vasta uskonnollisella tasolla.
Lisätiedot kr. authentikos; lat. certus

Vieraskieliset vastineet

authencityenglanti
autenticidadespanja
autenticitàitalia
autenticidadeportugali
autenticitetruotsi
Authentizitätsaksa
autentsusviro

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

SaarinenE1994

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.03.2019: Filosofia:autenttisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:autenttisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →