Filosofia:analyysi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

analyysi

analyysi
Definition tieteellinen menetelmä, jossa kokonaisuutta erittelemällä saavutetaan tarkempi käsitys tutkitusta kokonaisuudesta
Explanation Analyysiä voidaan pitää yleisenä argumentaation välineenä ja tapana saavuttaa uusi ymmärrys jostakin asiasta niin filosofiassa kuin tieteessä yleensäkin. 1900-luvulla erityisen merkittävä analyysi on ollut analyyttisessä filosofiassa mm. Fregellä, Russellilla ja Moorella, mutta myös varhaisessa fenomenologiassa (mm. Husserlin fenomenologinen reduktio).
Tutkimuksen periaatteena analyysi nähdään yleensä vastakkaisena yhdistämiseen pyrkivälle synteesille. Yhdessä ne muodostavat ns. analyysin ja synteesein menetelmän. Yleensä tutkimuksessa analyysi ja synteesi lomittuvat keskenään.
On erotettu monia eri analyysin lajeja. Esimerkiksi Michael Beaney on kutsunut analyysityyppejä dekompositionaaliseksi eli osiin purkavaksi (keskeinen analyysityyppi filosofian historiassa ja varhaisessa analyyttisessa filosofiassa), regressiiviseksi eli takaisin palautuvaksi (ongelma eritellään takaisin perustaviin taustaoletuksiin, joiden avulla käsiteltävä ongelma ratkeaa; esimerkiksi antiikin geometria) ja muuntavaksi (analysoitava kohde tulkitaan jonkin apuvälineen avulla toisenlaiseen muotoon kuin se analyysin alkupisteessä oli; esimerkiksi fenomenologinen analyysi).[1]
Lue lisää Logos-ensyklopediasta!
Additional Information kreik. ανάλυσις (análysis) = osiin purkaminen tai hajottaminen

Equivalents

analysisenglanti
análisisespanja
analisiitalia
análiseportugali
analyseranska
analysruotsi
Analysesaksa
analüüsviro

Related Concepts

Sources

KortelainenI2008, Logos2007, BeaneyM2002, SaarinenE1994

References

  1. Beaney 2002, 54-55

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.10.2019: Filosofia:analyysi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:analyysi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →