Filosofia:aksiooma

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

aksiooma

aksiooma
Definition järjestelmän peruslause tai sovittu perusväittämä
Explanation Aksioomat eli peruspremissit muodostavat tieteen järjestelmän (esim. aristoteelinen ihanne tai tai geometrian malli). Yleensä aksioomia pidetään todistamattomina, mutta itsestään selvinä. Muu tiede voidaan rakentaa niistä demonstraation keinoin. On selvää, että jonkin väittäminen aksioomaksi voi herättää vastaväitteitä. Ihannetapauksessa aksiooma on kuitenkin sellainen, ettei yksikään rationaalinen toimija voi haastaa sitä.
Aksioomat voivat vaihdella niiden sisältämän informaation puolesta. Looginen totuus (tautologia) on totuusarvoltaan varma, mutta se ei yleensä johda uuteen tietoon. Matematiikan ja geometrian aksioomat ovat peruslauseita (esim. Eukleideen geometria) ja niistä voidaan johtaa kokonainen järjestelmä. Esimerkiksi eukleideisen geometrian yksi aksiooma on "lyhin matka minkä tahansa kahden pisteen välillä on suora viiva". Tämänkaltaiset aksiomat pätevät kuitenkin vain oman järjestelmänsä sisällä eikä niillä on ole informaatioarvoa niiden ulkopuolella. Jotkut filosofit ovat yrittäneet esittää universaaliaksioomia, jotka olisivat yleisesti päteviä. Esimerkkinä Baruch Spinoza (1632-1677), joka yritti rakentaa metafyysisen järjestelmän muutaman aksiooman pohjalta. Spinoza ei kuitenkaan onnistunut vakuuttamaan kaikkia lukijoitaan aksioomiensa pätevyydestä. Yksi näistä aksioomista on "jos ei ole mitään määrättyä syytä, on mahdotonta, että vaikutus seuraisi" (myöhemmin samaa periaatetta käytti G. W. Leibniz (1646-1716). John Locke (1632-1704) ja David Hume (1711-1776) kuitenkin kiistivät periaatteen - jälkimmäisen mukaan syyn ja vaikutuksen välillä ei ole mitään välttämätöntä suhdetta. Vaikka aurinko on noussut aamulla elämämme joka ikinen päivä, meillä ei ole perusteltua syytä uskoa siihen, että näin tapahtuu myös huomenna. Epäilyksettömien aksioomien löytäminen on siis varsin vaikea tehtävä.
Additional Information kr. axioma; lat. postulatio

Equivalents

axiomenglanti
axiomaespanja
assiomaitalia
axiomeranska
axiomruotsi
Axiomsaksa
aksioomviro

Related Concepts

Sources

SalonenT2008, KorkmanYrjönsuuri1998, HW1971, BagginiJFoslP2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.09.2019: Filosofia:aksiooma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:aksiooma.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →

Property "Nimitys" (as page type) with input value "Nimitys:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.