Filosofia:aksidenssi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

aksidenssi

aksidenssi
Definition substanssin satunnainen tai epäolennainen ominaisuus
Explanation Aristoteelisessä terminoogiassa aksidenssi on ominaisuus, jonka ei ole yleensä katsottu voivan olla olemassa ilman jotakin substanssia, jonka ominaisuus on kyseessä. Aksidenssi on siis erotettava olemuksesta tai essentiasta, joka on pysyvä kun taas aksidenssit voivat olla tilapäisiä ominaisuuksia. Myöhemmät filosofit, kuten Spinoza, ovat käyttäneet myös nimityksiä moodi tai attribuutti.
Esimerkiksi raidallisuutta ei ole olemassa ilman sitä, joka on raidallinen, mutta kissa on olemassa ilman raitojakin. Essentian ja aksidenssin ero tulee hyvin esille myös René Descartesin (1596-1650) Mietiskelyissä ensimmäisestä filosofiasta (1641) - toisen Mietiskelyn kuuluisassa vaha-esimerkissä vahapala viedään lähelle tulta, jonka seurauksena sen aksidentaaliset ominaisuudet kuten tuoksu, väri ja haju häviävät, mutta sen olemus eli ulotteisuus säilyy.
Nykyisessä filosofiassa yleensä hylätään olemusajattelu, sillä substanssiajattelua on pidettu monien todistamattomien metafyysisten oletusten syynä ja siksi ne on katsottu merkityksettömäksi.

Equivalents

accidentenglanti
accidensruotsi

Related Concepts

Sources

SalonenT2008, KorkmanYrjönsuuri1998, BagginiJFoslP2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.2.2020: Filosofia:aksidenssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:aksidenssi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →