Filosofia:ajatuskoe

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

ajatuskoe

ajatuskoe
Määritelmä ajatuksellinen koe, jonka tehtävänä on jäljitellä tieteellisten kokeiden metodia
Selite Filosofiassa ajatuskokeet ovat olleet usein käytetty tapa kartoittaa ja koetella jotakin ideaa. Tieteellisten kokeiden päämäärä on eristää ratkaisevat muuttujat eli ne tekijät, jotka läsnä ollessaan aiheuttavat määrävaikutuksen, jota niiden puutteessa ei tapahtuisi ja joka tapahtuu niiden ollessa läsnä. Filosofissa ajatuskokeissa testattavia muuttujia ei tarvitse tai voi eristää, vaan muuttujia muutetaan ainoastaan mielikuvituksessa.
Yksi tunnettu ajatuskoe on mahdollinen maailma, jossa kuvitellaan minkälaisia vaihtoehtoiset maailmat voisivat olla. Tätä argumenttia on käyttänyt mm. G. W. Leibniz (1646-1716) ja Hilary Putnam (1926-), joka kuvitteli vaihtoehtoisen maailman, joka oli muuten samanlainen kuin omamme paitsi että vesi-nimitys koski muuta kemiallista yhdistettä kuin meidän tuntemamme. Tällä tavoin Putnam kykeni osoittamaan, että sama nimitys ei tarkoita sitä, että kyseessä on sama asia.

Vieraskieliset vastineet

thought experimentenglanti
tankeexperimenruotsi

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

BagginiJFoslP2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Filosofia:ajatuskoe. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:ajatuskoe.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →