Estetiikka:maisema

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

maisema

maisema
Definition maantieteellisten prosessien tai ihmisen toiminnan muovaaman rajatun alueen, paikan taikka näkymän

1. representaatio
2. objekti
3. kokemus
4. idea
5. havainto, vaikutelma, näkemys tai
6. toiminta


Explanation Maisema on monialainen termi, jota käytetään niin maantieteessä, kulttuurimaantieteessä, arkeologiassa, maisema-arkkitehtuurissa, puutarhasuunnittelussa, kuvataiteissa kuin myös arkikielessä.


Maiseman merkitys on peräisin hollanninkielisistä sanoista lantscap, lantscep ja landschap, jotka viittaavat maa-alueeseen taikka ympäristöön. Land tarkoittaa rajattua ympäristöä ja scep maan käyttöä, luomista ja tekemistä. Maiseman merkitys näkymänä tulee hollantilaisesta 1600-luvun maalaustaiteesta. Hollannin kielestä lainatussa englanninkielisessä sanassa landscape, land tarkoittaa maata sekä maaperää ja scape sen muokkaamista tai järjestämistä. Ruotsinkielen landskap sisältää merkitykset pittoreskista maisemanäkymästä sekä rajatusta maantieteellisestä maisema-alueesta ja sen hallinnoimisesta. Olwigin (2013) mukaan maisema on sekä sosiaalinen että fyysinen ilmiö. Käsite muodostuu ihmisten vuorovaikutuksesta ja tavoista hallita ympäristöä. Maisema voi olla myös tunne kuulumisesta tiettyyn paikkaan ja saattaa sisältää kansallismielisiä sävyjä (Egoz, Setten, Tolia-Kelly 2013).
Maiseman käsite maantieteissä lähti kehittymään 1970–80-luvuilla tapahtuneen kulttuurisen ja kielitieteellisen suunnannäytön myötä. Esimerkiksi Denis Cosgrove ja Stephen Daniels määrittelivät marxilaisesta perspektiivistä maisemamaalauksia esimerkkinä ideologisesta näkemisestä, jotka oikeuttivat esimerkiksi maanomistussuhteita. Maisemaa voidaan 2000-luvulla tulkita erilaisista näkökulmista, jotka pohjaavat havaitsemiseen ja ympäröivän todellisuuden määrittämiseen.

Maiseman käsite on monimutkainen ja määrittelemisen moniulotteisuuden johdosta käsitteen merkitys voi olla subjektiivinen, objektiivinen, mentaalinen ja fyysinen.

Equivalents

landscapeenglanti

Related Concepts

Sources

Howard et al. 2013, Jones & Olwig 2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 11.7.2020: Estetiikka:maisema. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Estetiikka:maisema.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →