Estetiikka:kritiikki

    Tieteen termipankista

    taidekritiikki | kritiikki

    taidekritiikki
    kritiikki
    Määritelmä perusteltu arvio taideteoksesta
    Selite

    Kritiikki (tarkemmin: taidekritiikki) on toimintaa, jossa taideteoksista, näyttelyistä, esityksistä tai tapahtumista syntyneitä vaikutelmia kommunikoidaan sanallisesti. Tyypillisesti kritiikkiteksti sisältää teoksen kuvailua, tulkintaa ja arvottamista. Jälkimmäistä piirrettä kuvaa kritiikeistä usein käytetty synonyymi "arvostelu". Arvottavaa tai arvioivaa sisältöä on usein pidetty kritiikin välttämättömänä ehtona.

    Kritiikki-termi voi viitata sekä tekstilajiin että historialliseen käytäntöön. Kirjoittamisen tyylinä kritiikki erotetaan usein pelkästään kuvailevasta tekstistä ja tätä on käytetty perusteena kritiikin erottamiseen esimerkiksi taidehistoriasta. Kritiikille ominaista on subjektiivinen kokemus. Tyypillisesti kriitikko välittää oman kokemuksensa teoksesta, ja pyrkii tulkinnan ja arvioinnin keinoin vakuuttamaan lukijansa teoksen merkityksestä (tai sen puutteesta).

    Taiteen kritiikin historia alkaa jo antiikin filosofien kirjoituksista. Platon (427–347 eaa.) kytkee Pidot-dialogissaan aistittavan kauneuden ja kauneuden muuttumattoman idean: kaikki mikä aistimaailmassa on kaunista, on sitä siinä määrin kuin se osallistuu ikuiseen, tosiolevaiseen kauneuteen. Valtio-dialogissa Platon esittää, että taiteen olemus on maailman jäljittelyssä (ks. mimesis). Ihannevaltiossa taidetta tulisi valvoa ja jopa sensuroida, sillä taide on jäljittelyyn pohjautuvassa valheellisuudessaan myös haitallisesti tunteita kuohuttavaa. Aristoteles (384–322 eaa.) puolestaan analysoi kirjallisen ja draamallisen teoksen rakennetta Runousoppi-teoksessaan. Hänkin painottaa taideteoksen mimeettistä luonnetta: taide on sitä arvokkaampaa, mitä uskottavammin se välittää sekä tietoa että tunnevaikutuksia. Filosofi, kirjailija ja taidearvostelija Denis Diderot’a (1713–1784) pidetään usein ensimmäisenä merkittävänä modernina taidekriitikkona, sillä hän kirjoitti paljon taiteesta ja painotti myös esittämiensä mielipiteiden perustelemisen tärkeyttä.
    Lisätiedot Kritiikin kantasanat ovat kreikan kielen verbi krinō="erottaa (asioita toisistaan)", "tuomita", "arvostella" sekä substantiivi krisis="ratkaisu", "tuomio", "valinta".

    Erikieliset vastineet

    criticismenglanti (English)
    critiqueranska (français)
    recensionruotsi (svenska)(kirjoitettu (lehti)arvostelu)
    Kritiksaksa (Deutsch)

    Käytetyt lähteet

    TaidKrit2012

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 28.3.2024: Estetiikka:kritiikki. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Estetiikka:kritiikki.)