Estetiikka:intuitionismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

intuitionismi

intuitionismi
Definition eettinen, matemaattinen tai esteettinen näkemys, jonka mukaan jotkut perusasiat tai periaatteet ovat mentaalisina konstruktioina välittömästi varmoja ilman formaalista todistamista tai johtamista
Explanation Etiikassa intuitionismi on kognitivistinen metaeettinen teoria, jossa moraalia koskeva tieto perustuu moraalisten totuuksien välittömään oivaltamiseen. Etiikan lisäksi intuitionistinen näkemys löytyy myös matematiikan filosofiasta, logiikasta ja estetiikasta. Usein intuitionismissa painotetaan tiedon syntyvän intuitiivisesti, mutta vakuuttuminen tiedon varmuudesta edellyttää argumentaatiota ja tiedon sitomista järjestelmiin.
Estetiikassa intuitionismia edustaa Clive Bellin (1881-1964) kirjassaan Art (1914) esittämä näkemys, jonka mukaan tunnistamme esteettiset ominaisuudet intuitiivisesti ja välittömästi. Bell kytkee esteettisen ja eettisen arvon toisiinsa viittaamalla G. E. Mooren eettiseen intuitionismiin, jossa eettinen hyvä tunnistetaan vastaavalla tavalla. Esteettinen on Bellille eräs eettisen hyvän muoto.

Equivalents

intuitionismenglanti

Related Concepts

Sources

AhokasA2010, SalonenT2008, BellC1914

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.06.2019: Estetiikka:intuitionismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Estetiikka:intuitionismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →