Estetiikka:intuitionismi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

intuitionismi

intuitionismi
Määritelmä eettinen, matemaattinen tai esteettinen näkemys, jonka mukaan jotkut perusasiat tai periaatteet ovat mentaalisina konstruktioina välittömästi varmoja ilman formaalista todistamista tai johtamista
Selite Etiikassa intuitionismi on kognitivistinen metaeettinen teoria, jossa moraalia koskeva tieto perustuu moraalisten totuuksien välittömään oivaltamiseen. Etiikan lisäksi intuitionistinen näkemys löytyy myös matematiikan filosofiasta, logiikasta ja estetiikasta. Usein intuitionismissa painotetaan tiedon syntyvän intuitiivisesti, mutta vakuuttuminen tiedon varmuudesta edellyttää argumentaatiota ja tiedon sitomista järjestelmiin.
Estetiikassa intuitionismia edustaa Clive Bellin (1881-1964) kirjassaan Art (1914) esittämä näkemys, jonka mukaan tunnistamme esteettiset ominaisuudet intuitiivisesti ja välittömästi. Bell kytkee esteettisen ja eettisen arvon toisiinsa viittaamalla G. E. Mooren eettiseen intuitionismiin, jossa eettinen hyvä tunnistetaan vastaavalla tavalla. Esteettinen on Bellille eräs eettisen hyvän muoto.

Vieraskieliset vastineet

intuitionismenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

AhokasA2010, SalonenT2008, BellC1914

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Estetiikka:intuitionismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Estetiikka:intuitionismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →