Esittävät taiteet:teatteri

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

teatteri

teatteri
Definition näytelmän esittäminen siihen varatulla paikalla eli näyttämöllä; myös näyttämötaide
Explanation Antiikin draamataiteeseen vaikutti ratkaisevasti valtaisa puoliympyrän muotoon rakennettu ulkoilmanäyttämö, joka pakotti näyttelijät voimakkaaseen korostukseen ja tyylittelyyn. Tämä loi pohjan suurieleiselle, pateettiselle ja lausunnalliselle tavalle näytellä. Näyttelijän perusedellytyksiä oli voimakas ääni. Puvut olivat värikkäitä jotta ne näkyisivät kauas; näkyvyyden varmistamiseksi olivat tarpeen myös naamiot liioiteltuine ilmeineen. Korkeilla puuanturoilla varustetut saappaat eli koturnit auttoivat näyttelijää näkymään kuoron yli. Näytelmien henkilöt olivat useimmiten puolijumalia tai sankareita.


Antiikin ajan jälkeen teatteri on kokenut kirjavia vaiheita. Kiertävät teatteriryhmät ja puoliammattilaisuus olivat pitkään pikemmin sääntö kuin poikkeus, mutta vähin erin teatteri institutionalisoitui omaksi kiinteäksi taiteen lajikseen omine rakennuksineen. Teatteri tarvitsee käyttöaineekseen jatkuvasti uutta draamakirjallisuutta tai kirjallisuutta, joka on dramatisoitavissa teatterin tarpeisiin. Draamatekstin tullessa osaksi teatteriesitystä se saa ratkaisevasti toisen hahmon kuin pelkkänä kaunokirjallisuutena, koska ohjaajan, näyttelijöiden ja muun teatterihenkilökunnan luova panos on teatteriesityksessä olennainen.
Additional Information kreikan theatron=katselupaikka

Equivalents

theatreenglanti
theaterenglanti
theatrumlatina
théâtreranska
Theatersaksa
teatrvenäjä

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.07.2019: Esittävät taiteet:teatteri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:teatteri.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →