Esittävät taiteet:paperiteatteri

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

paperiteatteri

paperiteatteri
Määritelmä pahvista rakennettu, koottava pienoisteatteri, jonka litteitä paperifiguureja liikutellaan näyttämöllä ohuihin keppeihin kiinnitettyinä
Selite Nykyversiot hyödyntävät klassista tekniikkaa monipuolisesti säilyttäen yleensä kuitenkin hahmojen materiaalin (pahvi, paperi) ja litteyden. Paperiteatterin synty on ajoitettu 1810-luvun Englantiin, josta se levisi perheiden huvituksena muualle Eurooppaan. Eurooppalaisen nykypaperiteatterin pioneeriksi mainitaan usein Alain Lecucq.
Lisätiedot Paperiteatteriesityksiä voi satunnaisesti nähdä millä tahansa nukketeatteri- ja näyttämöanimaatiofestivaaleilla, mutta erikseen niille omistettuja tapahtumia ovat ainakin Lecucqin vuodesta 1998 Ranskassa luotsaama Rencontres Internationales de Theatres de Papier ja vuodesta 2009 Hollannissa järjestetty Internationale Vischmarkt Papierentheater Festival (Repertory of International Festivals, 57 ja 88. Julk. UNIMA 2012).

Vieraskieliset vastineet

toy theatreenglanti

Käytetyt lähteet

AndrianovK2015

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Esittävät taiteet:paperiteatteri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:paperiteatteri.)