Esittävät taiteet:pantomiimi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

pantomiimi

pantomiimi
Definition sanaton näytelmällinen esitys, joka perustuu eleisiin, ilmeisiin ja liikkeisiin; lisänä voi olla tanssia ja musiikkia
Explanation Taidelaji tunnetaan Kreikasta 400-luvulta eKr., mutta se lienee paljon vanhempaa perua. Roomassa (panto)miimi käsitteli mytologista aihetta yhden esiintyjän näytellessä kaikkia osia ja kuoron esittäessä laulaen tarinan. Keisariajalla pantomiimi kehittyi värikkääksi näytelmäksi, jolle olivat tunnusomaisia loisteliaat puvut ja lavasteet. Pantomiimista tuli suurissa teattereissa esitetty kansanhuvi, jota itseään sivistyneinä pitäneet roomalaiset väheksyivät. Roomasta laji periytyi bysanttilaiseen ja renessanssiajan taiteeseen. Commedia dell'arte ja baletti ovat saaneet alkunsa pantomiimista. Englannissa pantomiimi oli 1700-luvulla suosittu harlekiini-ilveilynmuoto. Pantomiimia on usein sisällytetty näytelmiin. Elisabetin ajan englantilaisessa draamassa nk. dumb showta oli tapana käyttää seuraavaksi esitettävän kohtauksen prologina ennakoimassa tulevia tapahtumia. 1900-luvun kuuluisia miimikkoja olivat ranskalaiset Marcel Marceau (1923-2007), klovnihahmo Bipin luoja teatterilavalla ja Jacques Tati (1907-82), jonka hahmo "herra Hulot" esiintyi elokuvissa.
Additional Information Kreikan pantomimus= kaikkea jäljittelevä

Equivalents

pantomimeenglanti
dumb showenglanti
mummeryenglanti
mummer's playenglanti
pantomimaespanja
pantomimaitalia
pantomimuslatina
pantomimruotsi
Pantomimesaksa
pantomimavenäjä
pantomiimaviro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.07.2019: Esittävät taiteet:pantomiimi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:pantomiimi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →