Esittävät taiteet:päätehtävä

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

päätehtävä

päätehtävä
Definition Stanislavskin näyttelijäntyön järjestelmässä näytelmän johtava ajatus tai aihe, päämäärä, jonka takia hahmo tai näytelmä luodaan
Explanation Kaikki näytelmän pienet ja suuret tehtävät ja teot liittyvät päätehtävään. Päätehtävä ratkaistaan roolihenkilön läpikulkevan toiminnan avulla. Päätehtävän määritteleminen voi tapahtua analyysivaiheen alussa tai se voi muotuoutua lopulliseksi vasta näytelmän harjoitusvaiheessa, joskus sen ymmärtää vasta kun esitys kohtaa yleisön. Vastaa kysymykseen: mistä näytelmä kertoo tänä päivänä? Mitä sen tulisi herättää katsojan tietoisuudessa? Ylin päätehtävä (sverh-sverhzadatša) heijastaa taiteilijan elämäntehtävää, maailmankatsomusta tai aatteellista tehtävää, jonka mukaan hän elää ja työskentelee, miten hän valikoi tekemisesnä. Vastaa kysymykseen: mitä tahdon välittää taiteellani? Miksi tämä näytelmä tehdään tänä päivänä?

Equivalents

supertaskenglanti
överuppgiftruotsi
sverhzadatšavenäjä

Related Concepts

Sources

StanislavskiK2011

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.07.2019: Esittävät taiteet:päätehtävä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:päätehtävä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →