Esittävät taiteet:päätehtävä

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

päätehtävä

päätehtävä
Määritelmä Stanislavskin näyttelijäntyön järjestelmässä näytelmän johtava ajatus tai aihe, päämäärä, jonka takia hahmo tai näytelmä luodaan
Selite Kaikki näytelmän pienet ja suuret tehtävät ja teot liittyvät päätehtävään. Päätehtävä ratkaistaan roolihenkilön läpikulkevan toiminnan avulla. Päätehtävän määritteleminen voi tapahtua analyysivaiheen alussa tai se voi muotuoutua lopulliseksi vasta näytelmän harjoitusvaiheessa, joskus sen ymmärtää vasta kun esitys kohtaa yleisön. Vastaa kysymykseen: mistä näytelmä kertoo tänä päivänä? Mitä sen tulisi herättää katsojan tietoisuudessa? Ylin päätehtävä (sverh-sverhzadatša) heijastaa taiteilijan elämäntehtävää, maailmankatsomusta tai aatteellista tehtävää, jonka mukaan hän elää ja työskentelee, miten hän valikoi tekemisesnä. Vastaa kysymykseen: mitä tahdon välittää taiteellani? Miksi tämä näytelmä tehdään tänä päivänä?

Vieraskieliset vastineet

supertaskenglanti
överuppgiftruotsi
sverhzadatšavenäjä

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

StanislavskiK2011

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.02.2019: Esittävät taiteet:päätehtävä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:päätehtävä.)