Esittävät taiteet:moderni tanssi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

moderni tanssi

moderni tanssi
Määritelmä taidetanssin muoto, joka alkoi kehittyä 1900-luvun alussa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin vaihtoehtona klassiselle baletin tekniikalle, liikekielelle ja aiheille
Selite Moderni tanssi on yleistermi, joka sisältää monia erilaisia suuntauksia, tekijöitä ja tekotapoja. 1900-luvun alun keskeisiä nimiä Yhdysvalloissa olivat mm. Isadora Duncan ja Ruth St. Denis, joiden teoksille oli ominaista vapaa liike ja paljaat jalat erotuksena klassiseen balettiin. Modernin tanssin keskeisiä saksalaisia tekijöitä olivat esim. Rudolf Laban ja Mary Wigman. Aiemmin on pidetty tyypillisenä että modernin tanssin koreografi luo oman liikekielen ja usein siihen liittyy esitysten ohella myös oma tekniikka: voidaan puhua esimerkiksi Graham-tekniikasta, joka perustuu Martha Grahamin (1894-1991) luomaan liikekieleen. Grahamin teoksissa oli usein psykologinen teema, kun taas Merce Cunninghamille (1919-2009) puolestaan oli ominaista tanssiteosten eri elementtien, kuten äänen, liikkeen ja visuaalisuuden, erillisyys. Ajallisesti tiukin, amerikkalainen määritelmä rajaa modernin tanssin periodiksi 1920-50-luvun, jonka jälkeen alkoi postmoderni tanssi. 1900-luvun loppupuolella eri tanssilajit ja tyylit ovat sekoittuneet ja teosten tekotapa on muuttunut vähemmän hierarkkiseksi. Joskus uudempaa termiä nykytanssi käytetään modernin tanssin synonyyminä, sillä ne voivat jakaa samoja esteettisiä ja ideologisia periaatteita.

Vieraskieliset vastineet

modern danceenglanti
modern dansruotsi

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Craine&Mackrell2000, KukkonenA2014, BanesS1987

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Esittävät taiteet:moderni tanssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:moderni tanssi.)