Esittävät taiteet:kupletti

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kupletti

kupletti
Määritelmä 1) säepari, joka tavallisesti on riimitetty; 2) revyissä, opereteissa jne. esitettävä humoristinen, usein ajankohtaisia asioita käsittelevä laulelma
Selite Kupletin alkuperänä voidaan pitää sekä englantilaisia Music Hall –teattereita että myös ranskalaisia bulevarditeattereita, joissa porvarilliselle yleisölle esitettiin varsin yhteiskunnallisia aiheita. Kupletti on pikemminkin kuunneltavaksi kuin tanssittavaksi tarkoitettu esitys. Kupletit ottavat vahvasti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, ja niitä voidaankin jopa verrata aikansa uutisiin. Ne tekevät sen vitsikkyyttä ja nokkeluutta hakien.

Kupletti säemuotona on kuitenkin tätä vanhempi. Sitä hyödynnetään esimerkiksi Shakespearen näytelmässä Macbeth (1605-06; suom. Matti Rossi) seuraavasti:

Hear it not, Duncan, for it is a knell
That summons you to heaven or to hell.
Älä kuule sitä, Duncan. Pian löydät tien
joka sinut taivaaseen tai hornaan vie.


Tunnettuja suomalaisia laulelmakuplettien tekijöitä ovat olleet J. Alfred Tanner (1884-1927) ja Reino Hirviseppä. Todellisen suosion ja valtavirran aika kupletille Suomessa oli 1930-luvulla gramofonin ja radion yleistyttyä.
Lisätiedot latinan copula=side

Vieraskieliset vastineet

coupletenglanti
coupletranska
chansonnetteranska(laulelma)
kuplettruotsi
Coupletsaksa
kupleeviro

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003, KotimäkiJ.2008, SilventoinenJ2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Esittävät taiteet:kupletti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:kupletti.)