Esittävät taiteet:kabaree

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kabaree

kabaree
Määritelmä 1. soitosta, laulusta, tanssista ym. koostuva ohjelma, jossa käsitellään ajankohtaisia ja yhteiskunnallisia aiheita yleensä parodiseen tai satiiriseen sävyyn 2. myös ravintola tai muu paikka, jossa tällaista ohjelmaa esitetään
Selite Ensimmäinen merkittävä kabaree oli Pariisin Montmartrella 1881 toimintansa aloittanut Chat Noir (Musta kissa). Seuraavina vuosikymmeninä kabareita perustettiin monissa eurooppalaisissa - varsinkin saksalaisissa - suurkaupungeissa, kuten Berliinissä ja Münchenissä. Kabareeohjelmien tekoon on osallistunut lukuisia tunnettuja teatterintekijöitä, kirjailijoita ja viihdetaiteilijoita, kuten Max Reinhardt, Frank Wedekind, Christian Morgenstern, Erich Kästner, Marlene Dietrich, Hans Albers, Juliette Gréco, Yves Montand ja Edith Piaf. Radio- ja televisiotoiminnan myötä kabaree sai uusia esiintymisfoorumeja. 1960-luvulta alkaen kabaree kehittyi Saksassa aiempaa aggressiivisempaan ja poliittisempaan suuntaan agitprop-teatterin hengessä. Suomessa niittivät 1960-luvun puolivälin paikkeilla mainetta Radioteatterin ja Ylioppilasteatterin Orvokki-kabareet, joiden käsikirjoituksia olivat laatimassa mm. Väinö Kirstinä, Arvo Salo, Jouni Lompolo, Marja-Leena Mikkola ja Pekka Lounela.

Vieraskieliset vastineet

cabaretenglanti
cabaretranska
kabaréruotsi
Kabarettsaksa

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Esittävät taiteet:kabaree. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:kabaree.)