Esittävät taiteet:improvisaatioteatteri

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

improvisaatioteatteri

improvisaatioteatteri
Definition esitysmuoto, jossa keskeistä on hetkellisyys ja ainutkertaisuus, pääsääntönä on tuottaa esitys spontaanisti ilman käsikirjoitusta
Explanation Improvisaatio on ollut osa teatteria, niin harjoituksissa kuin esityksissäkin, mutta esitysmuotona improvisaatioteatteri tuli Suomessa suosituksi 1990-luvulta alkaen. Se voi olla muodoltaan lyhyitä sketsejä, lauluja ja runoja tai toisaalta pitkiä, juonellisia kokoillan tarinoita. Yleisön ja esiintyjien välillä on tiivis vuorovaikutus, ja yleisö osallistuu valitsemalla esimerkiksi aiheita, paikkoja, tyyliä, hahmojen tai laulujen nimiä. Improvisaatioteatteria käytetään myös opetuksessa sekä erilaisissa soveltavan teatterin muodoissa. Suomessa toimii useita improvisaatioteatteriryhmiä, joista vanhin on ammattinäyttelijöiden perustama Stella Polaris. Monet ryhmistä käyttävät Keith Johnstonen metodia.

Equivalents

improvisationsteaterruotsi

Related Concepts

Sources

Paavolainen&Kukkonen2005

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.07.2019: Esittävät taiteet:improvisaatioteatteri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:improvisaatioteatteri.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →