Esittävät taiteet:improvisaatioteatteri

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

improvisaatioteatteri

improvisaatioteatteri
Määritelmä esitysmuoto, jossa keskeistä on hetkellisyys ja ainutkertaisuus, pääsääntönä on tuottaa esitys spontaanisti ilman käsikirjoitusta
Selite Improvisaatio on ollut osa teatteria, niin harjoituksissa kuin esityksissäkin, mutta esitysmuotona improvisaatioteatteri tuli Suomessa suosituksi 1990-luvulta alkaen. Se voi olla muodoltaan lyhyitä sketsejä, lauluja ja runoja tai toisaalta pitkiä, juonellisia kokoillan tarinoita. Yleisön ja esiintyjien välillä on tiivis vuorovaikutus, ja yleisö osallistuu valitsemalla esimerkiksi aiheita, paikkoja, tyyliä, hahmojen tai laulujen nimiä. Improvisaatioteatteria käytetään myös opetuksessa sekä erilaisissa soveltavan teatterin muodoissa. Suomessa toimii useita improvisaatioteatteriryhmiä, joista vanhin on ammattinäyttelijöiden perustama Stella Polaris. Monet ryhmistä käyttävät Keith Johnstonen metodia.

Vieraskieliset vastineet

improvisationsteaterruotsi

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Paavolainen&Kukkonen2005

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Esittävät taiteet:improvisaatioteatteri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:improvisaatioteatteri.)