Esittävät taiteet:gestus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

gestus

gestus
Definition ele, viittaa puheeseen liittyviin fyysisiin liikkeisiin Brechtin näyttelemisen teoriassa
Explanation Gestus ilmaantui jo Lessingin kirjoituksiin, jolloin se tarkoitti ihmiselle luonteenomaista tai tyypillistä tapaa käyttää kehoaan. Teatterissa Gestus tunnetaan saksalaisen teoreetikon ja teatteriuudistaja Bertolt Brechtin (1898–1956) vakiinnuttamana terminä. Se ilmaantui ensimmäisen kerran Brechtin teatteriarviossa vuonna 1920, ja oli hänellä laajemmassa käytössä vuodesta 1929 eteenpäin. Gestus on elimellisesti linkittynyt toiseen Brechtin keskeiseen käsitteeseen, vieraannuttamiseen, ja siihen vaikutti myös hänen tutustumisensa venäläiseen formalismiin. Brechtiä myös inspiroi Charlie Chaplinin kyky ilmaista sosiaalisia tyyppejä äänettömästi liikkeiden ja miimisen ilmaisun avulla. Brechtiläisessä teatterissa gestus rakentuu puheesta yhteistyössä näyttelijän ruumiillisten eleiden kanssa. Brechtillä se oli perusta sosiaaliselle toiminnalle, jossa kaikki osallistujat jakavat saman asenteen. Näyttelijän ilmaisun täytyy sisältää sosiaalinen väite, jotta siitä tulee gestinen. Gestukseen liittyy myös sen tunnistettavuus. Se heijastaa henkilön sosiaalisia suhteita ja asemaa liikkeillä ja koko läsnäololla.

Brechtillä gestus ei ole näyttelijän henkilökohtaisen kokemuksen ilmaisua ja rajoitu vain näyttelemiseen. Se on yksilön yläpuolinen käsite, oire laajemmista sosiaalisista yhteyksistä ja sen tulee viitata yksilöiden välisiin suhteisiin tai kommentoida niitä. Esiintyjän yksilöllisten eleiden ja brechtiläisen gestuksen välillä tulee tehdä ero. Nykyteatterissa gestuksen merkityksen voidaan nähdä muuttuvan, ja termin käyttömahdollisuudet laajenevat. Gestus on pääasiassa näyttelijän ilmaisema, mutta se voi laajentua myös muihin merkkeihin näyttämöllä. Nykyluennassa gestus voi tarkoittaa taiteellisia eleitä, jotka kriittisesti ja yleisölle tunnistettavasti, osoittavat valtasuhteisiin esimerkiksi suhteessa luokkaan, sukupuoleen ja etnisyyteen.

Pavisin mukaan teksti tai musiikki merkitsee tiettyä gestusta, kun siihen sisältyy tietynlainen musiikki, joka sopii siihen mitä käsitellään: esimerkiksi brechtiläisen laulun nykivä synkooppirytmi heijastaa epäyhtenäistä maailmaa. Gestuksesta musiikissa on kirjoittanut mm. Kurt Weill (1961).
Additional Information Lat. gestus = ele

Equivalents

gestusenglanti
gestusespanja
gestusranska
Gestussaksa

Related Concepts

Sources

BalmeC2015, PavisP1998, MartinC&BialH2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.07.2019: Esittävät taiteet:gestus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:gestus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →