Esittävät taiteet:eurytmiikka

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

eurytmiikka

eurytmiikka
Definition menetelmä, jolla pyritään kehon hallintaan yhdistämällä voimisteluharjoituksia ja musiikkia
Explanation Termiä käytettiin jo renessanssin aikana kuvailemaan osien yhtenäisyyttä ja osien harmonista suhdetta kokonaisuuteen. Eurytmiikka tunnetaan kuitenkin parhaiten opettaja ja teoreettikko Émile-Jacques Dalcrozen (1865-1950) kehittämänä pedagogisena liikunta- ja musiikkimenetelmänä, jolla oli yhteys 1900-luvun alun moderniin tanssiin ja teatteriin. Se vaikutti ajan teatterintekijöihin, kuten Adolphe Appiaan, Jacques Copeau'hun ja Konstantin Stanislavskiin. Suomalaisista tanssitaiteilijoista Maggie Gripenberg opiskeli Dalcrozen koulussa Helleraussa ja eurytmiikkaa suosivat myös mm. Ruth St. Denis, Dorothy Humphrey ja Ted Shawn. Metodiin kuului esim. hengitys- rytmiikka- ja liikeharjoituksia, joissa tutkittiin kehon reaktiota musiikkiin ja rytmiin ja se vaikutti teatteri- ja tanssikoulutukseen sekä koreografeihin.
Additional Information Kreikan eurhytmia = rytminen järjestys ja kaunis liike. Eurytmia on Rudolf Steinerin (1861-1912) kehittämä rytmisen liikunnan muoto, joka on osa Steiner-koulujen opetusta.

Equivalents

eurhythmicsenglanti
eurhythmieranska
gymnastique rhythmiqueranska

Related Concepts

Sources

CarlsonM2006, Craine&Mackrell2000, ChambersC2002

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.2.2020: Esittävät taiteet:eurytmiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:eurytmiikka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →