Esittävät taiteet:eurytmiikka

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

eurytmiikka

eurytmiikka
Määritelmä menetelmä, jolla pyritään kehon hallintaan yhdistämällä voimisteluharjoituksia ja musiikkia
Selite Termiä käytettiin jo renessanssin aikana kuvailemaan osien yhtenäisyyttä ja osien harmonista suhdetta kokonaisuuteen. Eurytmiikka tunnetaan kuitenkin parhaiten opettaja ja teoreettikko Émile-Jacques Dalcrozen (1865-1950) kehittämänä pedagogisena liikunta- ja musiikkimenetelmänä, jolla oli yhteys 1900-luvun alun moderniin tanssiin ja teatteriin. Se vaikutti ajan teatterintekijöihin, kuten Adolphe Appiaan, Jacques Copeau'hun ja Konstantin Stanislavskiin. Suomalaisista tanssitaiteilijoista Maggie Gripenberg opiskeli Dalcrozen koulussa Helleraussa ja eurytmiikkaa suosivat myös mm. Ruth St. Denis, Dorothy Humphrey ja Ted Shawn. Metodiin kuului esim. hengitys- rytmiikka- ja liikeharjoituksia, joissa tutkittiin kehon reaktiota musiikkiin ja rytmiin ja se vaikutti teatteri- ja tanssikoulutukseen sekä koreografeihin.
Lisätiedot Kreikan eurhytmia = rytminen järjestys ja kaunis liike. Eurytmia on Rudolf Steinerin (1861-1912) kehittämä rytmisen liikunnan muoto, joka on osa Steiner-koulujen opetusta.

Vieraskieliset vastineet

eurhythmicsenglanti
eurhythmieranska
gymnastique rhythmiqueranska

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

CarlsonM2006, Craine&Mackrell2000, ChambersC2002

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.02.2019: Esittävät taiteet:eurytmiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:eurytmiikka.)