Esittävät taiteet:corps de ballet

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

corps de ballet | balettikuoro

corps de ballet
balettikuoro
Definition 1) balettikuoro, tanssijoiden ryhmä 2) tanssijan asema, joka oli alimpana vanhassa ranskalaisessa ja venäläisessä balettiryhmän hierarkiassa
Explanation Eri maissa ja eri aikoina balettitanssijoilla on ollut erilainen asema ja nimitys balettiryhmän sisällä. Esimerkiksi Ranskan, Venäjän, Italia, Tanskan, Englannin ja USA:n käytännöt poikkeavat toisistaan.

Usein käytössä on kolmiportainen hierarkia, jossa alimpana on corps de ballet (lyhenne corps), jota seuraavat solistit ja ylimpänä ensitanssijat. Ranskan ulkopuolella corps de ballet tarkoittaa yleisesti balettiryhmää, sen laajaa perusensemblea. Balettiteoksissa corps de ballet toimii solistien taustana, tukee heitä ja tuo joukkokohtauksiin draamaa. Sen koreografialla voidaan luoda myös vaikuttavia geometrisia kuvioita. Suurissa joukkotanssikohtauksissa, joissa kuorotanssijoilla on samanlaiset puvut ja yhdenaikaiset liikkeet, luodaan illuusio siitä, että yksi naistanssija näkyy monena (esim. Joutsenlampi, Giselle). Eräs kuuluisimpia tämäntyyppisiä kohtauksia on ns. Varjojen valtakunta -niminen kohtaus baletista Bajadeeri (1877), jossa kuorotanssijat saapuvat yksitellen näyttämölle toistaen samaa askelsarjaa.

Greskovic näkee eron länsimaisissa, "demokratiaan" kallellaan olevissa ryhmissä, jossa corps on sisääntulotaso, josta voi nousta huipulle. Vanhan maailman eurooppalaiseen ja venäläiseen traditioon nojaavissa ryhmissä huiput taas erotetaan jo aiemmin suoraan koulusta, kun taas corpsin tanssijoita kehitetään omaan suuntaansa, jossa he pysyvät koko uran ajan.
Additional Information ransk. corps de ballet = baletin ruumis, joukko, massa

Equivalents

corps de balletenglanti
the corpsenglanti
corps de balletranska

Related Concepts

Sources

Craine&Mackrell2000, GreskovicR2005

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 11.8.2020: Esittävät taiteet:corps de ballet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:corps de ballet.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →