Biotekniikka:kantasoluhoito

    Tieteen termipankista

    kantasoluhoito

    kantasoluhoito
    Määritelmä Kantasoluhoidossa potilaan omia kantasoluja tai alkion kantasoluja voidaan hyödyntää uusien kudosten luomiseen, ensin eristämällä soluja ja kasvattamalla niitä kehon ulkopuolella, usein kudosteknologisia menetelmiä hyödyntämällä, sekä siirtämällä niitä lopuksi takaisin potilaaseen.
    Selite Aikuisen kantasolujen käyttämisen etu on, että potilaan omat solut ovat kätevästi eristettävissä eivätkä ne yleensä laukaise kehon hylkimisreaktiota. Niihin ei myöskään liity samanlaisia eettisiä ongelmia kuin alkion kantasoluihin. Aikuisen kantasolut eristetään usein luuytimestä ja vanhin kantasoluhoitomenetelmä onkin luuytimen siirto leukemiapotilaalle. Kantasoluhoidoilla on mahdollista jopa parantaa kuurous ja auttaa hermovaurioiden korjauksessa. Suuri läpimurto kantasolututkimuksessa tehtiin vuonna 2006, kun tutkijat onnistuivat luomaan hiiren erikoistuneista soluista alkion kantasolujen kaltaisia nk. “indusoituja monikykyisiä kantasoluja” (induced pluripotent stems cells iPSC). Tulevaisuudessa nämä solut voivat mullistaa kudosteknologian, jolloin se alkaisi muistuttaa tilaustyönä tehtävää ihmisen varaosien valmistusta.

    Erikieliset vastineet

    regenerative medicineenglanti (English)
    stem cell therapyenglanti (English)
    stamcellsterapiruotsi (svenska)

    Käytetyt lähteet

    Biosanasto2015

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 29.3.2024: Biotekniikka:kantasoluhoito. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Biotekniikka:kantasoluhoito.)