Biotekniikka:biotekniikka

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

biotekniikka

biotekniikka
Definition Biotekniikkaa on kaikki elävien eliöiden, niiden osien tai ominaisuuksien hyödyntäminen tuotteissa, tuotantoprosesseissa tai palveluissa.
Explanation Biotekniikkaa hyödynnetään esimerkiksi elintarvike-, panimo- ja lääketeollisuudessa, jätehuollossa ja kasvinjalostuksessa. Esimerkiksi hiivojen käyttö leivän, viinin ja oluen valmistuksessa on biotekniikkaa, jolla on hyvin pitkät juuret historiassa. Modernimpaa biotekniikkaa edustavat rehun säilöminen AIV-menetelmällä, probioottien lisääminen elintarvikkeisiin ja lääkkeiden tuottaminen muuntogeenisissä soluissa ja bakteereissa. Biotekniikkaa hyödyntävää teollisuutta kutsutaan bioteollisuudeksi. Biotekniikka hyödyntää yhä useammin myös geenitekniikkaa, jonka avulla kehitetään muokattuja eliöitä ja molekyylejä biotekniikan käyttöön. Sanaa bioteknologia käytetään usein biotekniikan synonyyminä. Bioteknologialla tarkoitetaan kuitenkin laajemmin biotekniikan ja biokemian alojen teknisten sovellusten joukkoa ja teoreettista taustaa.

Equivalents

biotechnologyenglanti
bioteknikruotsi

Sources

Biosanasto2015

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.8.2020: Biotekniikka:biotekniikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Biotekniikka:biotekniikka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →