Arkeologia:muistomerkki

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

muistomerkki | monumentti

muistomerkki
monumentti
Definition jonkin tapahtuman tai henkilön muistoksi luotu muistomerkki, tai muu sosiaalisesti tärkeäksi koettu tai arkkitehtonisesti tai kulttuurisesti merkittävä materiaalinen jäännös
Explanation Useat monumentit ovat mahdollisimman kestäväksi ja näkyväksi tehtyjä rakennelmia tai rakennuksia, joiden on tarkoitus välittää tulevaisuuteen jokin viesti tai säilyttää jonkin asian tai ihmisen muisto. Monumentti voi myös muodostua tahattomasti esimerkiksi menneisyydestä sattumalta säilyneenä, nykyajassa harvinaisena materiaalisena jäännöksenä. Monumentti voi myös olla mikä tahansa arkipäiväinenkin rakenne, joka jostain syystä tulee tärkeäksi tietylle sosiaaliselle tai kulttuuriselle ryhmälle. Monumenteiksi tarkoitettujen rakennelmien rakentaminen, kunnostus ja mahdollinen muokkaaminen ovat tärkeitä yhteisön sosiaalista kudelmaa vahvistavia yhteisöllisiä tekoja. Monet monumentit ovat myös symboleita omalle kulttuurilleen, kuten esimerkiksi pyramidit, Kiinan muuri tai Empire State Building.
Additional Information lat. monumentum; monere = muistaa

Equivalents

monumentenglanti
monumentoitalia
monumentumlatina
monumentruotsi
minnesmärkeruotsi
Denkmalsaksa
памятникvenäjä
mälestusmärkviro
monumentviro

Related Concepts

Sources

BradleyR2002, ClarkG1992, HoltorfC1996

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.5.2020: Arkeologia:muistomerkki. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Arkeologia:muistomerkki.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →