Taidehistoria:pantokrator

From Tieteen termipankki
Revision as of 23:49, 11 February 2019 by Hanna Kemppi (talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Pantokrator | Kaikkivaltias

Kristus Kaikkivaltias. Apsismosaiikki Cefalún katedraalissa, 1100-luku.
Pantokrator
Kaikkivaltias
Definition Kristusta maailmankaikkeuden hallitsijana esittävä frontaali kuva-aihe, jossa Kristus istuu valtaistuimella ja siunaa oikealla kädellään sekä pitää vasemmassa kädessään avointa tai suljettua Evankeliumikirjaa tai kirjakääröä
Explanation Kuva-aihe on kehittynyt varhaiskristillisen kirkon piirissä ja vakiintunut Itä-Rooman keisarikunnan taiteessa. Kaikkivaltias-aiheessa Kristus voidaan kuvata koko- tai puolivartalokuvana. Pään ympärille kuvataan sädekehä, jonka sisäpuolella on risti. Lisäksi kuva-aiheeseen merkitään nimi Jeesus Kristus kreikankielisessä muodossa monogrammina IC XC (Ἰησοῦς Χριστός). Aiheesta tunnetaan hieman toisistaan poikkeavia muunnelmia lähinnä sen mukaan, millaisessa asennossa Kristuksen siunaava käsi on tai piteleekö hän avattua tai suljettua kirjaa vai kirjakääröä. Kirjaan tai kirjakääröön kirjoitettu teksti voi myös vaihdella, mutta on peräisin Raamatusta ja tavallisesti evankeliumiteksteistä, joskus Ilmestyskirjasta.

Pantokrator-aihe voidaan kuvata sekä ikoneihin, mosaiikkeihin että seinämaalauksiin. Ortodoksisessa kirkossa Kristus Kaikkivaltias -ikoni sijoitetaan tavallisesti ikonostaasiin alariville kuninkaanovien oikealle eli eteläpuolelle. Seinämaalauksin tai mosaiikein koristeltujen kirkkotilojen kuvaohjelmissa Pantokrator-aiheen sijoittelu on pitkälti vakiintunut: Pantokrator kuvataan joko kirkon keskuskupolin lakeen tai alttarin apsikseen.

Tunnettuja Pantokrator-aiheita ovat esimerkiksi Egyptissä Siinain Pyhän Katariinan luostarissa säilynyt enkaustiikkaikoni (500-luku), Turkissa Istanbulissa Hagia Sofian ylägallerian mosaiikki (noin 1260-luku), Kreikassa Dafnin luostarin keskuskupolimosaiikki (noin 1080-1100), Italiassa Sisiliassa Cefalùn katedraalin apsismosaikki (1100-luku) ja Venäjällä Novgorodin Iljankadun Kristuksen kirkastumisen kirkon keskuskupolimaalaus (Teofanes Kreikkalainen, noin 1378).
Additional Information kreik. pantokrator= kaikkea hallitseva

Equivalents

Pantokratorenglanti
Pantocratorenglanti
Παντοκρаτωρkreikka
Pantokratorruotsi
Вседержительvenäjä
Пантократорvenäjä

Sources

Arseni1999

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.5.2020: Taidehistoria:pantokrator. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:pantokrator.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →