Oikeustiede:yrittäjäeläke

From Tieteen termipankki
Revision as of 12:53, 12 November 2019 by Jussi Sallila (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

yrittäjäeläke

Tämä sivu on vielä tarkistamatta
yrittäjäeläke
Definition toimeentuloetuus, jolla katetaan yrittäjänä, ei kuitenkaan maatalousyrittäjänä, sekä eräissä muissa yrittäjään verrattavissa tehtävissä toimivien henkilöiden työeläketurva
Explanation Yrittäjäksi katsotaan henkilö, joka ei työskentele työ- tai virkasuhteessa. Muut edellytykset lain piiriin kuulumiseen ovat laissa säädetty ikä, yritystoiminnan kesto sekä yrittäjätoiminnasta saatu työansio vuodessa. Yrittäjä vastaa oman eläkevakuutuksensa järjestämisestä. Vakuutus on pakollinen, kun yrittäjä täyttää eläkelain piiriin kuulumisen edellytykset. Yrittäjän eläkelain (1272/2006) mukainen työtulo on vakuutuksen perusta. Työtulon tulee vastata yrittäjän työpanosta. Työtulon perusteella lasketaan eläkkeen määrä ja vakuutusmaksu. Yrittäjän eläkevakuutuksen perusteena oleva työtulo vaikuttaa myös yrittäjien muuhun sosiaaliturvaan. Valtio osallistuu yrittäjien eläkkeiden rahoittamiseen.
Additional Information
Kirjoittaja: Pentti Arajärvi

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.12.2019: Oikeustiede:yrittäjäeläke. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:yrittäjäeläke.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →