Oikeustiede:työeläke

From Tieteen termipankki
Revision as of 09:50, 12 November 2019 by Jussi Sallila (talk | contribs)
Jump to: navigation, search

työeläke

Tämä sivu on vielä tarkistamatta
työeläke
Definition työnteosta vuosiansion ja karttumaprosentin perusteella kertyvä lakisääteinen eläke
Explanation Eläke karttuu 1,5 prosenttia vuodessa kaikista työansioista 17 ikävuodesta vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajaan asti. Eläkettä karttuu myös ansiosidonnaisilta sosiaalietuusajoilta, lasten kotihoidon tuen ajalta ja tutkinnon määräajassa suorittamiseen kuluvalta ajalta.

Työeläkejärjestelmän etuudet ovat vanhuuseläke, osittainen varhennettu vanhuuseläke, työkyvyttömyyseläke, työuraeläke, osa-aikaeläke, kuntoutusetuudet ja perhe-eläke.

Työeläketurva kattaa lähes kaiken ansiotyön ja työeläkelakeja on useita. Palkansaajat ansaitsevat työeläketurvaa pääasiassa työntekijän eläkelain (395/2006), merimieseläkelain (1290/2006)) ja julkisten alojen eläkelain (81/2016) mukaan. Yrittäjätoiminta vakuutetaan joko yrittäjän eläkelain (1272/2006) tai maatalousyrittäjän eläkelain (1280/2006) mukaan. Lisäksi erillinen eläkejärjestelmä on Ahvenanmaan maakunnalla ja Suomen Pankilla sekä kansanedustajilla, ministereillä ja tasavallan presidentillä. Euroopan unioniin valituilla edustajilla on kansanedustajien järjestelmän kaltainen eläketurva.
Additional Information
Kirjoittaja: Pentti Arajärvi

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 12.12.2019: Oikeustiede:työeläke. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:työeläke.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →