Oikeustiede:suojattu maantieteellinen merkintä

From Tieteen termipankki
Revision as of 12:40, 29 June 2015 by Ylläpito (talk | contribs) (Tekstin korvaus – ”|ilmiön kuvaus=” muotoon ”|laajempi kuvaus=”)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

suojattu maantieteellinen merkintä

suojattu maantieteellinen merkintä
Definition Euroopan unionin laajuinen suojaus- ja laatumerkintä, joka kuvaa maataloustuotteen tai elintarvikkeen olevan peräisin kyseisestä paikasta tai maasta, mistä johtuen tuotteella on erityinen maine
Explanation Maantieteellisellä merkinnällä tarkoitetaan alueen, määrätyn paikan tai rajatuissa tapauksissa maan nimeä, jota käytetään tarkoittamaan maataloustuotetta tai elintarviketta:

i) joka on peräisin kyseiseltä alueelta taikka kyseisestä määrätystä paikasta tai maasta; ii) jolla on määrätty erityinen laatu, maine tai muita ominaisuuksia, jotka johtuvat tästä nimenomaisesta maantieteellisestä alkuperästä ja iii) jonka tuotanto ja/tai jalostus ja/tai käsittely tapahtuu rajatulla maantieteellisellä alueella.

Suojatun maantieteellisen merkinnän saaneen tuotteen valmistukseen käytetyistä raaka-aineista osa voi tulla alueen ulkopuolelta. Merkinnän saamiseksi on siis riittävää, että yksi tuotannon vaiheista tapahtuu kyseisellä maantieteellisellä alueella.

Maantieteellisen merkinnän saaneita tuotteita ovat esimerkiksi Kainuun rönttönen ja Lyypekin marsipaani.

Lähteet: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 1151/2012, annettu 21 päivänä marraskuuta 2012, maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä, EUVL 343, 14.12.2012, s. 1.

Related Concepts

Sources

BarnardC2010

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.1.2020: Oikeustiede:suojattu maantieteellinen merkintä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:suojattu maantieteellinen merkintä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg