Oikeustiede:hallintoviranomaisten norminanto

From Tieteen termipankki
Revision as of 12:38, 29 June 2015 by Ylläpito (talk | contribs) (Tekstin korvaus – ”|ilmiön kuvaus=” muotoon ”|laajempi kuvaus=”)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

hallintoviranomaisten norminanto

hallintoviranomaisten norminanto
Definition alemmanasteisten viranomaisten valtuuttamista antamaan oikeussääntöjä eli viranomaisnormeja tietyistä asioista määräehdoin
Explanation Perustuslain lähtökohta on, että lainsäädäntövaltaa ei tulisi osoittaa ministeriötä alemmalle viranomaistasolle eikä yleensäkään muille kuin viranomaisille. Käytännöllisten syiden vuoksi on joskus tarkoituksenmukaista, että tietyt viranomaiset (esim. Verohallinto ja Tulli) antavat oikeussääntöjä joistakin sääntelykokonaisuuden kannalta vähäisistä yksityiskohdista. Tällaiset normipäätökset eivät ole asetuksia, vaan niitä kutsutaan viranomaisen määräyksiksi. Kyseessä on siis viranomaisnormi eikä hallintopäätös.

Perustuslain mukaan "muu viranomainen" voidaan valtuuttaa antamaan oikeussääntöjä määrätyistä asioista. Lainkohdassa mainittu muu viranomainen tarkoittaa valtion ministeriötasoa alempaa viranomaista. Säännöstä on noudatettava myös kunnallishallinnossa.

Alemmanasteiseen norminantoon voidaan valtuuttaa vain lailla. Tällainen valtuuttava laki voidaan antaa vain verraten tiukkojen edellytysten pohjalta.
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Niemivuo

Related Concepts

Sources

NiemivuoM1988, NiemivuoM2002, NiemivuoM2008, TalaJ2005

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.11.2019: Oikeustiede:hallintoviranomaisten norminanto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hallintoviranomaisten norminanto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →