Kirjallisuudentutkimus:vulgaari

From Tieteen termipankki
Revision as of 10:21, 13 February 2014 by Aineiston tuonti (talk) (Aineiston tuonti)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

vulgaari

vulgaari
Explanation Rahvaanomainen, karkea, sivistymätön, alhainen, alatyylinen. Vulgaa- risuus on usein ominaista viihdekirjallisuudelle, pulpille, sentimentaalisille näytelmille ja sentimentaalisille romaaneille. 1500-luvun englantilaisessa, usein bombastisessa draamassa alatyyli ja huono maku olipikemmin sääntö kuin poikkeus. Shakespeare parodioi moukkamaisuutta Hamletiin (1600-01, suom.) sisällyttämissään vierailevan teatteriryhmän repliikeissä.
Vulgaarisuutta on aika ajoin tavattu myös merkittävien kirjailijoiden teoksissa. I. A. Cuddonin (1991) mielestä Honoré de Balzac sortuusiihen esim. romaanissaan Séraphita (183 5) ja Charles Dickens kuvauksessaan pikku Nellin kuolemasta romaanissa The Old Curiasity Shop(1840-41, Vanha antiikkitavarakauppa). Vulgaarisuus on kuitenkinyhtä tulkinnanvarainen ja kulttuurisidonnainen kysymys kuin kauneus;valtaosa viktoriaanisen ajan lukijoista ei varmaan havainnut Dickensinteoksissa mitään rahvaanomaista.
Ks, myös kitsch, maku, pulp
vu Ig atala vulgata levinnyt, yleisesti tunnettu
Teoksen eniten käytetty versio. Kirkkoisä Hieronymuksen 390-405alkuunsaattamaa ja roomalaiskatolisen kirkon Trenton kirkolliskokouksessa (1546) virallistamaa raamatuntekstin latinankielistä versiotakutsutaan nimellä Vulgata (Biblia sacra iuxta latinam vulgatum versionem). Hieronymus ei tyytynyt enää kääntämään sanasta sanaan (verbumde verbo), vaan tekstiyhteydestä riippuvan merkityksen mukaan (sensusde sensu).
vuoropuhelu ks. dialogi

Equivalents

volgare (luo nimityssivu)italia
vulgaire (luo nimityssivu)ranska
vul'garnyj (luo nimityssivu)venäjä
vulgaarne (luo nimityssivu)viro

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.2.2020: Kirjallisuudentutkimus:vulgaari. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:vulgaari.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →


Tämä sivu on keskeneräinen.