Difference between revisions of "Kielitiede:infiniittimuoto"

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search
 
Line 1: Line 1:
 
{{Käsite
 
{{Käsite
 
|määritelmä_fi=verbin nominaalimuoto: infinitiivi (kuten ''sanoa'') tai partisiippi (kuten ''sanottava'')
 
|määritelmä_fi=verbin nominaalimuoto: infinitiivi (kuten ''sanoa'') tai partisiippi (kuten ''sanottava'')
|selite_fi=Nominaalimuotoina infiniittiset muodot voivat taipua sijoissa ja saada possessiivisuffiksin (esim. ''sanoakseni''; ''sanottavien'') ja esiintyä samoissa syntakstisissa tehtävissä.
+
|selite_fi=Nominaalimuotoina infiniittiset muodot voivat taipua sijoissa ja saada possessiivisuffiksin (esim. ''sanoakseni''; ''sanottavien'') ja esiintyä samoissa syntaktisissa tehtävissä.
 
|lähteet=VISK2008,KFT1993,KarlssonF2004,HäkkinenK2007
 
|lähteet=VISK2008,KFT1993,KarlssonF2004,HäkkinenK2007
 
|tarkistettu=Kyllä
 
|tarkistettu=Kyllä

Latest revision as of 12:30, 10 December 2019

infiniittimuoto | infiniittinen muoto | verbin nominaalimuoto

infiniittimuoto
infiniittinen muoto
verbin nominaalimuoto
Definition verbin nominaalimuoto: infinitiivi (kuten sanoa) tai partisiippi (kuten sanottava)
Explanation Nominaalimuotoina infiniittiset muodot voivat taipua sijoissa ja saada possessiivisuffiksin (esim. sanoakseni; sanottavien) ja esiintyä samoissa syntaktisissa tehtävissä.
Additional Information

VISK2008 Infiniittimuodot (verbien infiniittiset muodot eli nominaalimuodot) käyttäytyvät osittain verbien ja osittain nominien tavoin. Verbivartalon jäljessä on infiniittimuodon tunnus ja sen jäljessä mahdollisia nominin taivutustunnuksia kuten sijapääte. Infiniittimuotoja ovat infinitiivit, ts. A-infinitiivi (meluta, laulaakseen), E-infinitiivi (laulaen, melutessa) ja MA-infinitiivi (laulamassa, meluamaan) sekä partisiipit, ts. VA-partisiippi (meluava, pestävä), NUT-partisiippi (laulanut), TU-partisiippi (laulettu) ja agenttipartisiippi (laulamani). Partisiipeilla on luku- ja sijataivutus; infinitiivit ovat vähemmän nominaalisia, sillä niillä ei ole lukutaivutusta ja sijataivutuskin on vajaa. Verbeille ominaisesti infiniittimuodot saavat vaihtelevasijaisen objektin, esim. kirjaa ~ kirjan lukenut tyttö. Niiltä kuitenkin puuttuvat finiittiverbin keskeiset tunnukset tempus, modus ja persoona. Jos muotoon voi sisältyä persoona, se ilmaistaan nominien tavoin possessiivisuffiksilla, esim. laulaessaan, vastattuani. Partisiippimuodoilla voi ilmaista suhteellista aikaa, esim. Uskoin hänen lähtevän (päättymättömyys) ~ lähteneen (aiemmuus). (» § 490–.)

Related Concepts

Sources

VISK2008, KFT1993, KarlssonF2004, HäkkinenK2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.1.2020: Kielitiede:infiniittimuoto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:infiniittimuoto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →