Käännöstiede:polysysteemiteoria

From Tieteen termipankki
Revision as of 12:28, 14 September 2015 by Saara Valkeapää (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

polysysteemiteoria

polysysteemiteoria
Definition käännösteoria, jonka mukaan käännetty kirjallisuus muodostaa yhden genren kirjallisuuden polysysteemissä ja on dynaamisessa vuorovaikutuksessa muiden kulttuuristen polysysteemien kanssa
Explanation Polysystemiteoriaa on sovellettu lähinnä kaunokirjallisuuden tutkimukseen. Polysysteemiteoriassa kulttuuri nähdään megapolysysteeminä, johon kirjallisuus kuuluu yhtenä järjestelmäverkostona, polysysteeminä. Kirjallisuuden polysysteemi puolestaan sisältää useita genrejä, joista käännöskirjallisuus muodostaa yhden. Genrellä voi polysysteemin sisällä olla keskeinen tai perifeerinen asema, ja käännöskirjallisuuden asema on yleensä hyvin keskeinen niissä kulttuureissa, joiden oma kirjallisuus on vasta kehittymässä. Jos käännöskirjallisuudella on polysysteemissä keskeinen asema, käännökset uudistavat ja muovaavat polysysteemin muita alueita. Jos taas käännösten asema polysysteemissä on perifeerinen, käännökset pyritään muokkaamaan kohdekulttuurin konventioiden mukaisiksi.

Equivalents

polysystem theoryenglanti
thorie des polysystémesranska
polysystemteoriruotsi
Polysystemtheoriesaksa

Sources

Even-Zohar 1990, Hermans 1985, Fung Chang 2010, Mueller-Volmer 1998, Vehmas-Lehto 2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.2.2020: Käännöstiede:polysysteemiteoria. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Käännöstiede:polysysteemiteoria.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →