Estetiikka:barokki

From Tieteen termipankki
Revision as of 19:37, 28 August 2015 by Sakari Vaelma (talk | contribs) (Sakari Vaelma siirsi sivun Kirjallisuudentutkimus:barokki uudelle nimelle Estetiikka:barokki)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

barokki

barokki
Definition kaikkien taiteiden alalla myöhäisrenessanssista alkanut koristeellisuutta painottava tyylisuunta
Explanation 1100-luvulla vaikuttanut skolastikko Johannus Hispanus käytti ensi kertaa sanaa baroco aristotelisten syllogismien yhteydessä. 1500-luvulla barokki-sanaa alettiin yhä yleisemmin käyttää eriskummallisesta päätelmästä tai perustelusta, joka ei johtanut järkevään lopputulokseen.

Italialainen arkkitehti Francesco Borromini (1599-1667) käytti barokki-sanaa kuvatessaan renessanssia seurannutta arkkitehtuurin suuntausta, mutta vasta 1700-luvulla nimitys alettiin yleisemmin liittää eriskummalliseen tai liiallisuuksiin menevään tyyliin taiteessa. Italiassa alkunsa saanut barokki levisi varsinkin katolisiin Euroopan maihin. Kirjallisuudessa barokkityyli vallitsi 1600-luvulla ja 1700-luvun alkupuolella. Sille oli ominaista mahtipontisuus, paisutteleva liioittelu, groteskius, monikerroksinen metaforisuus ja koristeellisten yksityiskohtien runsaus. Tyypillisiä piirteitä olivat epäsäännöllinen metriikka ja laajasti polveileva syntaksi. Oksymoroneilla, paradokseilla ja adjektiivirykelmillä pyrittiin yllätyksellisyyteen. Aiheissa korostuvat kuolema, aistillisuus, pessimismi, maallisen ja tuonpuoleisen vastakkaisuus, individualismi ja metafysiikka.

Barokkikirjallisuus tunnetaan Espanjassa gongorismin, Italiassa marinismin ja Englannissa eufuismin nimellä, Ranskassa presiösinä tyylinä ja Saksassa Schwulstina. Myös vastauskonpuhdistuksen taiteeksi sanottu barokki oli ei-porvarillinen liike, joka sai suosiota erityisesti aristokratian ja papiston piirissä.

Barokin yleistymiseen kirjallisuustieteellisenä terminä vaikutti suuresti sveitsiläisen taidehistorioitsijan Heinrich Wöllflinin tutkimus Renaissance und Barock (1888). Barokkia on käytetty paitsi perioditerminä myös ajattomana käsitteenä; esim. Marcel Proustin romaanisarjaa À la recherche du temps perdu (1913-27, Kadonnutta aikaa etsimässä) on nimitetty barokkiromaaniksi.
Additional Information Italian barocco=merkillinen, konstikas

Equivalents

barrocoespanja
baroqueranska
barockruotsi
Barocksaksa
barokkovenäjä
barokkviro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003, OjalaA

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.1.2020: Estetiikka:barokki. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Estetiikka:barokki.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →