Esittävät taiteet:ristiinpukeutuminen

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

ristiinpukeutuminen | travestia

ristiinpukeutuminen
travestia
Määritelmä osa esittävän taiteen perinteitä ja nykyesityksiä, joissa naiset esiintyvät miesten vaatteissa ja miehet naisten vaatteissa
Selite Ristiinpukeutuminen on kuulunut kauan niin länsimaiseen kuin aasialaiseenkin teatteri- ja tanssiperinteeseen. Se on ollut osana mm. antiikin ajan ja Shakespearen näytelmiä, kabukia, oopperaa ja balettia. Myös lukuisissa näytelmissä ja elokuvissa on valeasukohtauksia ja dragshow’t sekä burleski hyödyntävät sitä. Ristiinpukeutumisella on ollut eri aikoina erilaisia syitä sekä konteksteja, ja se myös tuottaa erilaisia tulkintoja. Esimerkiksi 1830-50-luvuilla miestanssijat hävisivät balettinäyttämöiltä Pariisissa ja Lontoossa, jolloin naiset tekivät jonkin aikaa miesten roolit. 1980-90-luvuilla puolestaan monet modernin tanssin koreografit, kuten Mats Ek ja Matthew Bourne, tekivät uustulkintoja balettiklassikoista, jolloin miehet tanssivat naistanssijoiden (esim. joutsenten) rooleja.
Lisätiedot Ranskankielen en travestie ja italian travestire tarkoittavat valepukuun pukeutumista, lat. trans + vestis (vaatteet)

Vieraskieliset vastineet

cross-dressingenglanti
travestireitalia
en travestiranska
crossdressingruotsi

Käytetyt lähteet

RosenbergT2001, GarafolaL2001

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.03.2019: Esittävät taiteet:ristiinpukeutuminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:ristiinpukeutuminen.)