Esittävät taiteet:kaanon

From Tieteen termipankki
Revision as of 17:20, 29 September 2016 by Janne Vanhanen (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

kaanon

kaanon
Definition 1. tiettyjen kirjailijoiden tai ohjelmistossa toistuvien näytelmien tai teosten hyväksyminen merkittäviksi 2. kompositionaalinen rakenne tanssiteoksessa
Explanation Teatterissa kaanonin muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat esitys ja sen yleisöltä saama vastaanotto, kritiikki sekä tutkimus (esim. teatterihistoriat). Kaanonin käsite teatterissa on haastava, mutta se voidaan nähdä juuri ohjelmistoihin vaikuttavana tekijänä. Kaanonilla on erityinen suhde instituutioihin. Kanonisoitujen teosten esittäminen vahvistaa instituution arvovaltaa.

Toisin kuin monilla muilla aloilla teatterissa kaanon ei ole välttämättä jonkin huippu, vaan se on jatkumo, tiettyjen teosten toistuvuus ohjelmistoissa. Kaanon on prosessi, joka on yhteydessä kulttuurisiin ja taiteellisiin prosesseihin. Esitys on kaanoniin voimakkaasti vaikuttava tekijä, mutta silti ei voida puhua esityskaanonista, sillä esitykset muuttuvat jatkuvasti. Näytelmäteksti ei myöskään välttämättä määritä esityksen muotoa. Uudelleentulkinnat ja kaanonin horjuttaminen vahvistavat kaanonin säilymistä kollektiivisen muistin lähteenä. Kansallinen kaanon sisältää myös valikoidusti kansainvälisen kaanonin (esim. Ibsen, Shakespeare). Teatterin kaanonissa merkittävintä ei ole vain tekijä tai teosten aitous. Esimerkiksi kirjallisuudentutkimuksessa Shakespeare-kaanon käsittää 37 näytelmää, mutta teatterissa Shakespeare-kaanon on alle kymmenen näytelmää, jotka ovat osana ohjelmistoja. Teatterissa eräs keskeisiä kysymyksiä kaanonin kohdalla on, miten populaari hyväksytään osaksi sitä (esim. Hella Wuolijoen näytelmät). Draaman kaanon on pitkään hallinnut teatterin kaanonia, mutta tietyt draaman alueet ovat olleet poissa kirjallisuuden kaanonista. Kaanonista voi myös pudota, jos näytelmää ei esitetä (esim. Lauri Haarlan tai Hagar Olssonin näytelmät).

Kaanonilla on myös sama kompositionaalinen merkitys kuin musiikissa. Sillä tarkoitetaan samaa koreografista elementtiä, liikettä, jota usea tanssija tekee toistuvasti yleensä tasaisin väliajoin.
Additional Information Ks. kaanon kirjallisuudentutkimuksessa

Equivalents

canonenglanti
Kanonsaksa

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.5.2020: Esittävät taiteet:kaanon. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:kaanon.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →